Ρεπορτάζ-Συνέντευξη: Λάμπρος Κατσαρός
Κάθομαι απέναντί του και τον ρωτώ για τον Έλληνα ευεργέτη της πόλης της Οδησσού τον Γρηγόριο Μαρασλή. Κομπιάζει. Όχι από φόβο αλλά από σεβασμό και δέος μπροστά στο έργο αυτού του ανδρός. Όταν μιλά για το σύμβολό του, όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, στα μάτια καθρεφτίζεται αυτή η άσβεστη φλόγα για να συνεχίσει με όσες δυνάμεις έχει το έργο που ξεκίνησε ο Μαρασλής.
Ο κ. Μπούμπουρας αποκαλύπτει και τις άριστες σχέσεις που έχουν Έλληνες και Ουκρανοί. Κάνει λόγο μάλιστα για αλληλοσεβασμό και αγάπη μεταξύ των δύο λαών.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Στα πλαίσια του εορτασμού της ίδρυσης της πόλης της Οδησσού των 222 χρόνων αλλά και των 201 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας μία δημοσιογραφική αποστολή βρίσκεται εδώ. Θα ήθελα να μου πείτε για το γεγονός της Παρασκευής που εσείς ο ίδιος κάνατε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόριου Μαρασλή. Πως νοιώσατε βλέποντας όλον αυτό τον κόσμο να έχει συγκεντρωθεί στη πλατεία και να είναι για δικό σας έργο;
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το θέμα έληξε γιατί ήταν ένα θέμα περίπου μιας πενταετίας. Βλέποντας ότι άρεσε και στον κόσμο είμαι διπλά ευχαριστημένος. Δεν νοιώσαμε ευχαρίστηση μόνο εμείς οι Έλληνες επειδή το άγαλμα στήθηκε εκεί που του αρμόζει, στην ελληνική πλατεία. Ο προηγούμενος δήμαρχος μια άλλη προτομή που του είχαμε κατασκευάσει πήρε και την έστησε σε έναν άλλο δρόμο. Βέβαια λέγεται οδός Μαρασλή αλλά άλλο να είναι στην ελληνική πλατεία δίπλα στη Φιλική Εταιρεία και άλλο εκεί πέρα. Έτσι λοιπόν τα καταφέραμε και έχουμε δύο προτομές του Μαρασλή στην Οδησσό και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δεν θα ξεχάσω να πω ένα “ευχαριστώ” στον νυν δήμαρχο που μας βοηθάει. Είναι φιλέλληνας και εγώ βέβαια στέκομαι δίπλα του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά μας βοηθάει.».
Ο κόσμος δε γνωρίζει τι σημαίνει ο Γρηγόριος Μαρασλής για εσάς. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια;
«Ο κόσμος δε ξέρει… (σκέφτεται). Για μένα ο Γρηγόριος Μαρασλής είναι… 20 χρόνια ζω σε αυτή τη πόλη. Όταν έρχεσαι σε μία πόλη που λένε όλοι ότι αυτός ο Έλληνας είναι από τους λίγους που έχτισαν μια πόλη και σε σέβονται δεν μπορείς και εσύ να μην νοιώθεις σεβασμό και αγάπη. Σιγά, σιγά έγινε το σύμβολό μου. Όχι αμέσως αλλά με το πέρασμα των χρόνων. Ήδη τώρα τον βλέπω σαν σύμβολο των παλιών Ελλήνων που βοήθησαν να βγει η Ελλάδα προς τα πάνω. Να φύγει από τα 400 χρόνια σκλαβιάς και να πάρει το δρόμο της. Δεν ήταν βέβαια μόνο ο Γρηγόριος ο Μαρασλής. Ήταν μία ολόκληρη ομάδα. Ένας όμως από αυτούς τους μεγάλους και άγιους ανθρώπους είναι και ο Μαρασλής. Τώρα βρισκόμαστε δίπλα ακριβώς στο πρώτο του σπίτι. Εδώ νοιώθω δέος και πραγματικά είναι το σύμβολό μου.».
Είδαμε και τους Ουκρανούς να αγκαλιάζουν τη γιορτή αυτή. Πως αισθανθήκατε;
«Οι Ουκρανοί ξέρουν την ελληνική ιστορία. Όχι μόνο της Οδησσού αλλά και τη δική μας ιστορία. Μας αγαπούν, μας σέβονται. Κατά το πλείστον είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι. Έχουμε και αυτό το πλεονέκτημα να έχουμε την ίδια θρησκεία. Για μένα αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Άνθρωπος που δε πιστεύει κάπου δεν είναι άνθρωπος. Και αυτοί που λένε ότι είναι άθεοι ή δεν είναι άνθρωποι ή το λένε για κάποιον σκοπό».
Δείτε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Παντελής Μπούμπουρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr