Το Ισλαμικό Κράτος έχει σκορπίσει τον φόβο σε όλη την Ευρώπη, με τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, και η Ελλάδα είναι σε κατάσταση συναγερμού, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί θεωρούν πως είναι αυτή τη στιγμή η ασφαλέστερη χώρα της Γηραιάς ηπείρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας "τρέχει" πρότζεκτ για την εκπαίδευση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, σωφρονιστικών υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την πρόληψη φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ειδικότερα, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας εκπαιδεύει αυτή την περίοδο αξιωματικούς νευραλγικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν προγράμματα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας και το κυβερνοέγκλημα.
Αυτή την περίοδο στο πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης συμμετέχουν 10 στελέχη, τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν την εκπαίδευση 70 στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών.
Η εκπαίδευση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που χορήγησε για το πρότζεκτ για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης 140.000 ευρώ. Η έγκριση στις ελληνικές Αρχές δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
«Πριν από κάθε αιματηρή τρομοκρατική επίθεση υπάρχουν σινιάλα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες και να είμαστε εκπαιδευμένοι για να τα πιάσουμε. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι υπήρξαν σινιάλα που δεν διαβάστηκαν. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ασφαλής χώρα της Ευρώπης. Παρόλ’ αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό των νευραλγικών υπηρεσιών του κράτους προκειμένου να προλάβουμε τυχόν γέννηση πυρήνων ρισοσπαστικοποίησης», δήλωσε αρμόδια πηγή στην εφημερίδα.
Από την πλευρά του, στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί: «Προετοιμαζόμαστε με βάση το διεθνές γίγνεσθαι. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, τι έγινε λάθος στο εξωτερικό. Τι μπορούμε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε στην Ελλάδα. Κάνουμε ανάλυση περιστατικών. Εξετάζουμε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό στο Παρίσι. Τελικός στόχος είναι η εκπαίδευση να περάσει στις ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχει μία βιβλιογραφία με την οποία εκπαιδεύονται 10 πρόσωπα με περγαμηνές. Μέσα από τα σεμινάρια η ύλη θα εμπλουτιστεί και θα προκύψουν συμπεράσματα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα αποτελέσματα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που θα αποφασίσουν το κατά πόσο πρέπει να νομοθετηθούν κάποιες από τις εισηγήσεις μας. Από τις ζυμώσεις προκύπτει πολιτικής χρησιμότητας γνώση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «ανάλυση περιστατικών» είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των εκπαιδεύσεων που στοχεύουν στην πρόληψη.
Για παράδειγμα, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει το πότε ένας κρατούμενος αρχίζει να εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά που θα μπορούσε να καταλήξει σε φανατισμό και ενδεχομένως ακόμα και στο πέρασμά του στην τρομοκρατία.
Το επόμενο βήμα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας είναι οι εκπαιδεύσεις για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ελλάδας και για το κυβερνοέγκλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr