Σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, ο Γεν. διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφιακής επικοινωνίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και παράλληλα στην αντίφαση που χαρακτηρίζειτο τοπίο της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, με τις εταιρείες να επενδύουν εκατομμύρια σε υποδομές και την Ελλάδα να αποκλίνει από τις καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές συνεχώς την τελευταία δεκαετία.
Τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μικρής αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ψηφιακών επικοινωνιών αποτελεί η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία παρά την επιβολή των capital controls που ενίσχυσαν σημαντικά τη χρήση καρτών για πληρωμές, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο όρο της ΕΕ.
Μοχλός ανάπτυξης και αύξησης των δημοσίων εσόδων η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις προοπτικές του κλάδου, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ εστίασε στην αναγκαιότητα θεμελίωσης μίας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών να γίνει μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της αποδοτικότητας, μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ενώ αντίστοιχα, θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης της φορολογίας.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα, αναμένεται να προστεθεί μία μονάδα στο ΑΕΠ και 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα μέχρι το 2020ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών. Αυτό το ένα δισ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Στεφανόπουλος, μπορεί να παρέχει στην ελληνική οικονομία «καύσιμα» ώστε να αναπτυχθούν και άλλοι πρόσφοροι τομείς, όπως ο τουρισμός και η αγροτοβιομηχανική παραγωγή. «Οι ψηφιακές επικοινωνίες και η πληροφορική έχουν καθολική σημασία για όλους αυτούς τους κλάδους [της οικονομίας] που αποτελούν τη βάση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας», κατέληξε ο Γ. Στεφανόπουλος.
Το ειδικό τέλος κινητής αποσταθεροποιεί την αγορά
Απαντώντας σε ερώτηση για το ειδικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ τόνισε πως πρόκειται για «μία δομική στρέβλωση στην ελληνική οικονομία», η οποία εισήχθη το 2009 και σήμερα δεν συναντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό της επιβάρυνσης από το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 12%-18%και σε συνδυασμό με την απόφαση κατάργησης της περιαγωγής το 2017 «μας καθιστά εξ ορισμού μη ανταγωνιστικούς, στην ευρωπαϊκή αγορά», προειδοποίησε ο Γ. Στεφανόπουλος, εξηγώντας ότι «ο Έλληνας πληρώνει σε φόρους και τέλη 45 ευρωλεπτά για κάθε ευρώ που καταναλώνει στην κινητή τηλεφωνία, όταν ο Ευρωπαίος πληρώνει μόλις 20 ευρωλεπτά». Ως λύση, πρότεινε την αλλαγή πολιτικής με μείωση ή κατάργηση των τελών, ώστε να αυξηθούν τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της αγοράς και την αύξηση της κατανάλωσης στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και αυξημένα δημόσια έσοδα μεσομακροπρόσθεσμα.
Αδειοδότηση δικτύων: Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερα δημόσια έσοδα
Εμπόδια στην ανάπτυξη των ψηφιακών επικοινωνιών ορθώνονται και από τις γραφειοκρατικές δομές του δημόσιου τομέα, παρ’ ότι «ο κλάδος αποτελεί παράδειγμα ρύθμισης». ¨Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος, οι συχνότητες εκχωρούνται βάσει διαγωνισμού και τα τελευταία 15 χρόνια το Δημόσιο εισπράττει 1,6 δισ. ευρώ μόνο από τους διαγωνισμούς και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από έσοδα της ΕΕΤΤ που καταλήγουν πάλι στο Δημόσιο. Η γραφειοκρατία, ωστόσο, καθυστερεί την αδειοδότηση εγκαταστάσεων των παρόχων κινητής, καθώς εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες στη διαδικασία. «Ορισμένες λειτουργούν αποδοτικά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η ολοκλήρωση της αδειοδότησης μιας εγκατάστασης χρειάζεται 2 χρόνια», επεσήμανε ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ, και ως εκ τούτου, υπάρχουν περιοχές που έχουν μείνει πίσω από πλευράς κάλυψης, όπως ο Βόλος.
Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι τα ασύρματα δίκτυα και οι οπτικές ίνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και γι’ αυτό πρέπει να διευκολύνουμε την εγκατάσταση και την ταχεία αδειοδότηση των υποδομών, όμως, συχνά παραβλέπονται τα μελλοντικά οφέλη, διαπίστωσε ο Γ. Στεφανόπουλος και κατέληξε τονίζοντας πως «Ό, τι όφελος έχουμε πάρει σήμερα από την κινητή τηλεφωνία είναι λίγο σε σύγκριση με αυτό που θα εισπράξουμε στην επόμενη πενταετία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr