Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και, αφού συμπληρώσουν τις τελικές προτιμήσεις τους, θα πρέπει να κλειδώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο επιλέγοντας οριστικοποίηση. Το οριστικοποιημένο Μηχανογραφικό Δελτίο αποκτά αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου.
Μετά την οριστικοποίηση, το Μηχανογραφικό Δελτίο καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή.
Συνιστάται στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο Μηχανογραφικό τους Δελτίο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να βλέπουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει Μηχανογραφικό Δελτίο. Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι καλό είναι να δοθεί μεγάλη προσοχή, γιατί όπως τονίζεται ένα καλό μηχανογραφικό μπορεί να «σώσει» τον υποψήφιο.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των βάσεων οι Ιατρικές σχολές παραμένουν στα ύψη, οι Παιδαγωγικές «γκρεμίζονται», τα Πολυτεχνεία «πέφτουν» και οι Οικονομικές σχολές χάνουν μόρια είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για της φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προκύπτει και από. τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία.
Η συνολική εικόνα παραμένει ότι παρά τα εύκολα και κατά γενική ομολογία κατανοητά θέματα, η πλειονότητα των υποψηφίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί,με αποτέλεσμα συνολικά οι βάσεις να έχουν πτωτική τάση εκτός βέβαια από τις Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που θα ξεπεράσουν τα 19000 μόρια, ενώ οι Ιατρικές της περιφέρειας εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τις πύλες τους και με 18500 μόρια. Το «άνοιγμα» της ψαλίδας αναμένεται να είναι μεγάλο και σε άλλες σχολές με αποτέλεσμα να «δημιουργούνται» σχολές «ευκαιρίας» στην Περιφέρεια, με καλές ειδικότητες, όπως η Πληροφορική, τα Μαθηματικά και τα Ναυτιλιακά και χαμηλά μόρια.
Οπως λένε οι ειδικοί δεν υπάρχει εφέτος καμία σύγκριση με τις περσινές βάσεις : Το «τοπίο», όπως έχει διαμορφωθεί περιλαμβάνει: Στα ύψη οι Ιατρικές, και οι Παραϊατρικές σχολές πέφτουν οι Πολυτεχνικές σχολές, αυξομειώσεις στις ανθρωπιστικές σχολές, «γκρέμισμα» των Παιδαγωγικών τμημάτων και άνοδος στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι βάσεις σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές σχολές που θα κινηθούν πολύ υψηλά ενώ και οι Στρατιωτικές σχολές θα κρατηθούν στο ύψος τους.
Στο μάθημα των Αγγλικών, διαγωνίστηκαν 12.256 υποψήφιοι, «άριστα» έγραψαν μόνο 228 άτομα, δηλαδή ποσοστό 1,86% ενώ στα ισπανικά πήραν μέρος μόνο 113 άτομα.
Στα Γαλλικά άριστα έγραψε ποσοστό περίπου 8% και στα γερμανικά ποσοστό 16,15%.
Καλές είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.
Στο ειδικό μάθημα Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων αρίστευσε το 18,07% των υποψηφίων.
Αναλυτικά οι βάσεις σε κάθε πεδίο αναμένεται να κυμανθούν ως εξής:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.
- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές,σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της με βαθμό ακόμα και κάτω από τη βάση. Σε κάποιες Σχολές, κυρίως της Περιφέρειας,, οι υποψήφιοι ενδέχεται να μπουν με λιγότερα από 9.000- 10.000 μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι είναι εφέτος οι άριστοι υποψήφιοι καθώς, οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι συνολικά 758!
- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση
Οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr