Την ίδια ώρα, το ΣτΕ έκρινε ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, όταν και περικόπηκαν για την εφαρμογή των νόμων για τα μνημόνια.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στα τέλη του 2014 παραβιάστηκαν το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί δεν εκτελέστηκαν πλήρως οι ακυρωτικές αποφάσεις που είχαν δικαιώσει πριν από λίγο καιρό τους ένστολους.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που έχει επιβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών πρόστιμο 200.000 ευρώ.
Με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, η Ολομέλεια έκρινε ότι τόσο το άρθρο 86 του νόμου 4307/2014 όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση της 17.11.2014 είναι αντισυνταγματικά, καθώς προσκρούουν στα άρθρα 95, 45, 29, 23 του Συντάγματος. «Κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμονωμένοι στρατιωτικοί, κ.ά.
Διευκρινίζεται ότι οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό. Μάλιστα, το ΣτΕ απέρριψε τις παρεμβάσεις 2.915 ενστόλων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr