Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αναγνωρίζει ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.
Τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε και του ΟΗΕ, την ώρα μάλιστα που από την προσεχή Δευτέρα, μέσω της Μυτιλήνης και υπό την εποπτεία δυνάμεων της Frontex που πρόκειται να αφιχθούν στο νησί, προγραμματίζεται η μετακίνηση 750 μεταναστών στην Τουρκία. (Για τον σκοπό, έχει νοικιαστεί, το σύνολο των ενοικιαζομένων δωματίων της πόλης.)
Καζάνι που βράζει σε όλα τα μέτωπα
Η κατάσταση πάντως, στα κέντρα υποδοχής παραμένει εκρηκτική.
Απελπισμένοι από την ματαίωση των προσδοκιών και ζώντας υπό άθλιες συνθήκες, αλλά και υποχρεωμένοι σε συνύπαρξη, πρόσφυγες και μετανάστες διαφορετικών εθνοτήτων, ξεσπούν σε βίαια επεισόδια στα οποία επιβεβαιώνεται η δυσοίωνη εκτίμηση ότι η βόμβα στο εσωτερικό της χώρας είναι θέμα χρόνου να εκραγεί.
Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Στον Πειραιά, οι εκπρόσωποι του Δήμου οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έδωσαν το παρόν για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες πλέον αποχώρησαν, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία κεντρικού συντονισμού, μετά και τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης Τρίτης.
Την ίδια ώρα στη Χίο, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι «Γιατροί του Κόσμου» οι εγκαταστάσεις των οποίων ποδοπατήθηκαν, 500 περίπου πρόσφυγες που «δραπέτευσαν» νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής από το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειό και άλλοι 300 που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τους ακολούθησαν στη διαδρομή προς την παραλία, αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι, ακόμη και προσωρινά στο hot spot της Σούδας, το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα.
Η υπομονή εξαντλείται
Οι κάτοικοι εξοργισμένοι ζητούν να κλείσει το Κέντρο, ενώ κατέφθασαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομική δύναμη.
Την ίδια στιγμή από την Ειδομένη, υψώνουν φωνή απόγνωσης και προχωρούν σε συμβολικό κλείσιμο της γέφυρας του Αξιού. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους ενώ η έμπρακτη κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής προσθέτει νέα προβλήματα στην χειμαζόμενη οικονομία, προκαλώντας έντονη δυσφορία μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ψύχραιμοι παρατηρητές επισημαίνουν τον κίνδυνο η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός των Ελλήνων να αντικατασταθούν από τη δυσφορία και την αγανάκτηση λόγω της παντελούς απουσίας του Κράτους, γεγονός που θα έχει δυσμενείς παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα: από το εθνικό και το κοινωνικό, μέχρι το οικονομικό και το πολιτικό, απειλώντας να διασαλεύσει τις ήδη ασταθείς συνθήκες.
Ο κ. Μουζάλας, παραδέχεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απροετοίμαστος για να αντιμετωπίσει μια τέτοιας έκτασης κρίση, ενώ η Ελλάδα, όπως διαπιστώνει, αντιμετωπίζει «ένα νέο παιχνίδι κατηγοριών», κύρια στοιχεία του οποίου, αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.
Και η κυβέρνηση…συνεδριάζει
Ασθμαίνοντας πίσω από τις δραματικές εξελίξεις, το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής που συνεδρίασε την Παρασκευή υπό τον Α. Τσίπρα αποφάσισε ότι…επείγει η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση Πειραιά και Ειδομένης, χωρίς όμως χρήση βίας, με πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα να έχουν κατασκευαστεί 30.000 νέες θέσεις υποδοχής σε Ελαιώνα- Σκαραμαγκά, ώστε, το πρώτο λιμάνι της χώρας να είναι ελεύθερο και λειτουργικό.
Πιο εντατική, όπως συμφωνήθηκε, θα είναι η προσπάθεια στον Πειραιά, προτού αρχίσει η κίνηση λόγω Πάσχα. Μάλιστα, λόγω των εντάσεων των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση ενημέρωσε, ότι…μελετάται το ενδεχόμενο οι μετακινήσεις να γίνουν βάσει εθνικότητας, διαχωρίζοντας Σύρους και Αφγανούς.
Στο ζήτημα της Συμφωνίας και με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εγείρονται ενστάσεις, κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ότι «δεν θα θυσιάσουμε την ουσία και τα δικαιώματα των προσφύγων, προκειμένου να δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο».
Το σχετικό νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι), αλλά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, όπως ανησυχούν και οι Ευρωπαίοι παρατηρητές, αν μπορεί να εφαρμοστεί η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, θα ολοκληρώνεται εντός 14 ημερών.
Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!
Μοναδική συνεπής σύμμαχος, όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, είναι τώρα η Γερμανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάϊερ συνιστά την ανάγκη να χορηγηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή προσφύγων.
Ο Σταϊνμάιερ τόνισε σε δηλώσεις του ότι αναμένει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι «η ΕΕ υποστηρίζει ενεργά την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε τις χώρες της λεγόμενης μεταναστευτικής οδού των Βαλκανίων για την απόφασή τους να αντιδράσουν στη μαζική εισροή προσφύγων κλείνοντας τα σύνορά τους, γεγονός που προκάλεσε μια ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, 100.000 άνθρωποι θα προσπαθούσαν τώρα να «επιζήσουν» στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ εάν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα δεν κατέληγαν σε μια συμφωνία στα τέλη του Μαρτίου.
Γ.Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr