Είχαν προηγηθεί 4 τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες αποκρούει 3 ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ:
- Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15
- Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (Περιοχή Ανατολικά Μεγίστης)
- Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των 6 δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.
ΤΟ ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Μήνες μετά την πρόταση για κοινές περιπολίες και λίγες ώρες νωρίτερα από το τραγικό συμβάν η ελληνική πλευρά είχε συναινέσει στις νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο μετά από σειρά πιέσεων που δέχτηκε με αιχμή την ανάγκη ανάσχεσης των προσφυγικών ρευμάτων. Η πίεση αυτή που προσπάθησε μάλιστα εκ παραλλήλου στην περιοδεία του στις χώρες του Vicegrad να αποκρούσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης είχε λάβει και μορφή ακραίων θέσεων που πρότειναν ακόμα και βύθιση των λεμβών που μεταφέρουν μετανάστες.
Στις Βρυξέλλες στο πεδίο του ΝΑΤΟ οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας είχαν διαδοχικές μεταξύ τους συναντήσεις, που οδήγησε σε αποδοχή της γερμανοτουρκικής πρότασης για νατοϊκές περιπολίες σε όλο το Αιγαίο. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές δε θα γίνονται μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα όπως ήθελε αρχικά η ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά η Αθήνα σύρεται σε κάτι που αρχικά είχε αρνηθεί με… νατοικικό μανδύα πλέον.
Σημειώνεται ότι οι νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθούν από μια ναυτική δύναμη που ήδη επιχειρεί στη Μεσόγειο υπό γερμανική διοίκηση (πρόκειται για τη SNMG 2 που αποτελείται από τέσσερα πλοία που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά).
Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Στόλτενμπεργκ να αποκλεισθούν η Ελλάδα και η Τουρκία από την κυκλική ανάληψη της διοίκησης της συγκεκριμένης επιχείρησης, για όσο καιρό διαρκεί, και να γίνει σαφές ότι το Πολεμικό Ναυτικό κάθε μιας από τις δύο χώρες, θα περιπολεί εντός των χωρικών υδάτων εκάστης. Τα πολεμικά σκάφη των υπόλοιπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα είναι, βεβαίως, ελεύθερα να κυκλοφορούν στο Αιγαίο.
Η ελληνική πλευρά έθεσε εμφατικά τον πλήρη σεβασμό των ορίων δικαιοδοσίας της Ελλάδας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ζήτησε, ακόμη, να διασφαλισθεί ότι η Τουρκία θα υποβάλει σχέδια πτήσης για τις επιχειρήσεις Ναυτικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιούν τα αεροσκάφη της.
Ελληνική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε» και τόνισε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της». Εν τω μεταξύ, το προσφυγικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με βασικό αντικείμενο τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.
Τέλος, για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε χθες ότι διακρίνει έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» της Συμμαχίας στην προσπάθεια για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr