Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε σειρά αιτημάτων ενίσχυσης από την ΕΕ συχνά όμως η Ευρωπαϊκή πλευρά αδρανεί πετώντας το μπαλάκι στη χώρα.
Μάλιστα με πρόχειρες εκτιμήσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι πρωτογενείς δαπάνες που έχουν σχέση με τη διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες δαπάνες και τα διαφυγόντα κέρδη.
Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Frontex, αυτή τη στιγμή 477 μέλη της υπηρεσίας βρίσκονται στην Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται και 172 μέλη πληρώματος σε σκάφη στο Αιγαίο. Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε σχέση με τα 220 μέλη της Frontex που υπηρετούσαν στη χώρα τον Οκτώβριο του 2015. Για να αυξηθεί το προσωπικό της Frontex που θα βοηθούσε την Ελλάδα, έχει γίνει αίτημα από την ίδια τη Frontex προς τα κράτη μέλη για τη διάθεση 775 συνοριοφυλάκων, από τους οποίους οι 600 θα δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα. Από αυτούς στον οργανισμό έχουν διατεθεί από τα κράτη μέλη μόνο 447 συνοριοφύλακες.
1)Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πρόσφατα, η παρουσία των μελών της Frontex στα ελληνικά hotspots παρέμενε αμετάβλητη και περιελάμβανε 101 αξιωματικούς.
2) Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία στην Ελλάδα 70 μηχανήματα Eurodac (χρησιμοποιούνται για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων). Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 12 μηχανήματα που η χώρα είχε παραλάβει από τη Γερμανία και οι 15 συσκευές που παραδόθηκαν από τις γερμανικές Αρχές την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον τρία μηχανήματα η κυβέρνηση περιμένει να έρθουν στη χώρα από τη Σλοβενία. Δέκα μηχανήματα έχουν παραγγελθεί από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία καλύπτει και τα έξοδα αγοράς τους. Έχει γίνει ήδη από την ΕΛ.ΑΣ. αίτημα για επιπλέον 90 μηχανήματα Eurodac, τα οποία έχουν ενταχθεί στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό ISF (Internal Security Fund).
3) Όσον αφορά στις ομάδες ταχείας επέμβασης (RABIT), η ελληνική πλευρά ήδη από τον Ιούλιο είχε εκφράσει την ετοιμότητά της να υποβάλει αίτημα για ενεργοποίησή τους.
Ωστόσο, η ίδια η Frontex είχε ζητήσει να μην υπάρξει ανάλογο αίτημα, διότι με δυσκολία θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Η Ελλάδα, πάντως επανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στο αίτημά της για ανάπτυξη της δύναμης RABITora νησιά του Αιγαίου, αίτημα που έγινε ήδη αποδεκτό.
4) Η Ελλάδα είχε οργανώσει, σε συνεργασία με την Ε.Ε., την επιστροφή 70 Πακιστανών στο Ισλαμαμπάντ. Οι πακιστανικές Αρχές όμως την τελευταία στιγμή δεν τους δέχτηκαν!
Την προηγούμενη Τετάρτη επαναλήφθηκε το ίδιο ακριβώς σκηνικό. Από τους 49 μετανάστες από το Πακιστάν που έφτασαν στο Ισλαμαμπάντ (10 από Αυστρία και Βουλγαρία και 39 από Ελλάδα, με την ίδια πτήση), οι Αρχές του Πακιστάν δεν δέχθηκαν τους 30 μετανάστες (4 από Αυστρία Βουλγαρία και 26 από την Ελλάδα), με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Εγγραφα που τους είχαν δώσει οι κατά τόπους πρεσβείες του Πακιστάν!
Η Αθήνα επιμένει ότι η Ε.Ε. οφείλει να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις τόσο προς την Τουρκία για την εφαρμογή του Διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής όσο και σε χώρες προέλευσης μεταναστών (π.χ. Πακιστάν, Μαρόκο) προκειμένου να τους δέχονται πίσω.
5) Η ΕΕ, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να πιέσει ακόμα περισσότερο για γρήγορες απαντήσεις των κρατών μελών σε αιτήματα της Ελλάδας για μετεγκατάσταση προσφύγων, χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα. Μέχρι σήμερα, μόνο 30 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Στο σύνολό τους έχουν μετεγκατασταθεί 160 πρόσφυγες 130 από την Ιταλία και 30 από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει υποβάλει 154 αιτήματα μετεγκατάστασης (στοιχεία της 29ης Νοεμβρίου 2015 ISAA Situation Report No 5).
Οι σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. σε ανώτατο επίπεδο όχι απλά δεν τηρούνται, αλλά ανακοινώνεται από κράτη μέλη ότι θα γίνουν ακόμα και αντικείμενο προσφυγήςστο Δικαστήριο της Ε.Ε. για να μην εφαρμοστούν.
6) Η Ελλάδα ενεργοποίησε την περασμένη εβδομάδα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Δεν το είχε πράξει νωρίτερα, καθώς δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για τον εξοπλισμό που διαθέτει ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Η χώρα μας έχει ζητήσει από τον Μηχανισμό 26 ασθενοφόρα, 6 αντλίες νερού, 4 γεννήτριες, 100.00 υπνόσακους 50.000 μάλλινες κουβέρτες 20 λεωφορεία, 100 φορητέςτουαλέτες 3.000 κρεβάτια κουκέτες 950 θερμάστρες για σκηνές και 2.000 γαλότσες.
7) Περισσότεροι από 712.159 πρόσφυγες έχουν περάσει από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015 έως και την 25η Νοεμβρίου. Η ελληνική Ακτοφυλακή έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης στο Αιγαίο και περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί έως σήμερα. Μόνο τον Νοέμβριο, από τις 54.000 καταγραφές που έγιναν σε hotspots στην Ευρώπη, οι 51.304 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr