Ειδικές αναφορές έγιναν στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, όπως και στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων.
Η κ. Στενιώτη, τόνισε ακόμη, ότι η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιευτήκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. «Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο» είπε η κ. Στενιώτη.
Ακόμη, ανέφερε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί».
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: Πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».
Ως προς τον κ. Βούτση, η κ. Στενιώτη, είπε: «Δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους, παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν. Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι στους υψηλόβαθμούς δικαστές. Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για "δικαστικά πραξικοπήματα", δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, δίχως να αναφέρει στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους "πραξικοπηματίες" και να προσφεύγει αρμοδίως προς έλεγχο αυτών, προσβάλλει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών και αποδομεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης.
Η Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με την έννοια του κράτους δικαίου, με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, θωρακισμένη από αθέμιτες επιρροές, αξιόπιστη, ποιοτική, αποτελεσματική, ταχεία, εγγυήτρια της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η οικονομική κρίση πλήττει τη Δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την είσοδο του νέου έτους, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.
Επίσης, μεταξύ των άλλων, ο κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε: «Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωσή της. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα. Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του Κώδικα έχουν αδυναμίες. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στη φράση περί δικαστικών πραξικοπημάτων του κ. Παπαγγελλόπουλου, ανέφερε ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία της».
Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής, γιατί αποδιαρθρώνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση».
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, είχε αντιπαράθεση με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίσει ποτέ το δικαστικό Σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες», ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ανέφερε ότι «ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές».
Η κ. Θάνου απαντώντας στον κ. Αθανασίου, είπε μεταξύ των άλλων: «Μιλήσατε για παραλείψεις... Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε ο κ. Κουτρουμάνος, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος. Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτή την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών... Για τη δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών, χωρίς ενημέρωσή μας».
Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ του κ. Αθανασίου και της κ. Θάνου, ενώ ο κ. Αθανασίου δήλωσε, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης: «Στην κριτική που άσκησα για την κατάφωρη παραβίαση της δικαστικής επετηρίδας κατά την οποία κατακρεουργήθηκαν 47 ανώτατοι δικαστές, αντί να απαντήσει ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε η ευνοημένη Βασιλική Θάνου. Απίθανα πράγματα».
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επανάφερε το ζήτημα της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες, λέγοντας ότι η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει τη Δικαιοσύνη.
Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, ανέφερε ότι είναι κουραστικό και άχαρο να επαναλαμβάνουμε πράγματα γνωστά, αυτονόητα και χιλιοειπωμένα και προσέθεσε με νόημα: «Πόσο πολύ θίγονται οι αρμόδιοι, όταν και εάν τα ακούνε. Δεν μπορούμε όμως και να σιωπούμε. Γιατί αυτό θα εκληφθεί ως αδυναμία ή φόβος».
Ακόμη, η κ. Γιανναδάκη ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βλέπει τους δικαστικούς λειτουργούς ως δημοσίους υπαλλήλους. Και δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους. Η κρίση ενίσχυσε αυτή την κατάσταση, προκαλώντας θέματα σεβασμού στο κράτος δικαίου.
Τέλος, στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, οι Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) και Γ. Καρράς (Ένωση Κεντρώων).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr