Εξαιρετική ανάλυση της συμφωνίας από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Nomura, Richard Koo
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura, Richard Koo, επιχειρεί να αναλύσει την τελευταία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και βλέπει αρκετούς παραλληλισμούς με την Ανατολική Γερμανία, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Ο Koo, στην ανάλυσή του επιτίθεται στους πιστωτές λέγοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μη ρεαλιστικούς στόχους και δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που οδήγησαν και θα συνεχίσουν να οδηγούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία.
Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς του Koo, είναι το Ταμείο με τις «εγγυήσεις» ύψους €50 δισ. το οποίο και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της θα ρευστοποιηθεί και τις «συμμετοχές» θα τις καρπωθούν οι πιστωτές.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ, ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια εποχή ιδιωτικοποιήσεων της εποχής Θάτσερ αλλά, σύμφωνα με τον Koo, έχουν υπερεκτιμήσει αρκετούς παράγοντες με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία και το πιθανότερο αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά στο τι έγινε στην Ανατολική Γερμανία στις αρχές του 1990.
Μετά την επανένωση, η νέα κυβέρνηση πούλησε όλες τις επιχειρήσεις που υπήρχαν προκειμένου να βρει χρήματα για να επενδύσει σε υποδομές και να συγκλίνει με τη Δυτική Γερμανία.
Ο αναλυτής περιγράφει ότι έχει προσωπική εμπειρία από εκείνη την περίοδο όταν είχε ενδιαφερθεί για την αγορά ενός εργοστασίου στη Δρέσδη. Αν και τελικά δεν τελεσφόρησε η προσπάθειά του, όταν τελικά έμαθε το ύψος της πώλησης μερικές εβδομάδες αργότερα, έπαθε σοκ από το εξευτελιστικό ποσό για το οποίο είχε πουληθεί. Αυτό θα είναι και το μέλλον της Ελλάδας καταλήγει ο Koo.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr