Η απότομη αύξηση στην ευρωζώνη του Μ3 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ανοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη
Κρίνοντας από τις προβλέψεις του consensus, οι προοπτικές πρόκειται να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για τα επόμενα χρόνια: η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει εκτιμηθεί στα 2,5- 2.8% το τρέχον έτος και το επόμενο, η ανάπτυξη της ευρωζώνης στα 1,5-1,8%, η Κινεζική ανάπτυξη στα 6,7 – 6,9% και της Ιαπωνίας στα 1,7% το επόμενο έτος. Η διασπορά των προβλέψεων είναι επίσης αρκετά μικρή.
H τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της τονίζει ότι οι αγορές μετοχών και συναλλάγματος εμφανίζονται επίσης σχετικά χαλαρές μετά το παραπάνω από 90 μ.β sell-off των γερμανικών ομολόγων και το περίπου 60 μ.β. sell-off στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα από τα μέσα Απριλίου. Δεδομένου ωστόσο ότι το πρόσφατο sell-off των ομολόγων υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σε πραγματικές αποδόσεις, θα μπορούσε όπως υποστηρίζει η ΒΝΡ, να αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Τούτου λεχθέντος, η τράπεζα επισημαίνει ότι οι πραγματικές αποδόσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές με βάση τα ιστορικά standards και οι οικονομικές και νομισματικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι χαλαρές στις ανεπτυγμένες αγορές, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με την κατεύθυνση της επίδρασης στην ανάπτυξη.
Περαιτέρω η ΒΝΡ αναφέρεται στο γεγονός ότι η αποδυνάμωση του ευρώ έχει λάβει μεγάλη προσοχή σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει στη χαλάρωση των συνθηκών στην ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι στην ευρωζώνη η αύξηση του Μ3 έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά σε πάνω από 5,0% σε ετήσια βάση πρόσφατα, έναντι ενός ρυθμού μικρότερου από 1,0% σε ετήσια βάση στις αρχές του 2014. Μία διαδρομή μέσω της οποίας η ποσοτική χαλάρωση (QE) θεωρείται ότι κινείται είναι υποστηρίζοντας την αύξηση της ευρείας ποσότητας χρήματος και, ως εκ τούτου, την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η απότομη αύξηση στην ευρωζώνη του Μ3 θα μπορούσε, ως εκ τούτου σύμφωνα με όσα συμπεραίνει η ΒΝΡ, να θεωρηθεί ως ένας ανοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Η πολιτική είναι επίσης εξαιρετικά διευκολυντική στις ΗΠΑ. Το επιτόκιο της Fed είναι πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του κανόνα Taylor, ακόμη με βάση εκείνες τις εκτμήσεις που υποθέτουν ένα ουδέτερο πραγματικό μηδενικό επιτόκιο. Εάν οι προβλέψεις για ένα σταδιακό κύκλο αύξησης των επιτοκίων αποδειχθούν σωστές, η τράπεζα προβλέπει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για πολύ καιρό. Με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να πλησιάζει, ή ακόμα και να βρίσκεται ήδη πέρα από, την πλήρη δυναμικότητα και την αύξηση των μισθών να επιταχύνεται, η τρέχουσα πολιτική στάση θέτει ενδεχόμενως ανοδικούς κινδύνους για την δραστηριότητα και τις τιμές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr