Με ορισμένες εξαιρέσεις, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστα χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει πλέον αλλάξει πορεία.Στην ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε το Μάιο, κάνοντας ένα άλμα 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,9% (σε ετήσια βάση), το οποίο πιθανότατα έχει συμβάλει στην εκτίμηση της ΕΚΤ ότι «ο πληθωρισμός έφθασε στο απόγειό του στην αρχή του έτους». Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της κίνησης οφειλόταν στις επιδράσεις της βάσης, οι οποίες είναι πιθανό να αντιστραφούν τον Ιούνιο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ασθενέστερο ευρώ μετακυλίεται πλέον μέσα στον πληθωρισμό των τιμών των εμπορευμάτων.
Στις ΗΠΑ, οι δομικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% (σε μηνιαία βάση) τον Απρίλιο και μέχρι 0,21% (μηνιαίως) κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, μια σημαντική βελτίωση από το μέσο τριμηνιαίο όφελος του Ιανουαρίου 0,11% (μηνιαίως). Ακόμη και ο δείκτης που προτιμάει η Fed, ο δομικός δείκτης τιμών PCE, έχει δείξει μια σύσφιξη του δομικού πληθωρισμού κατά την ίδια περίοδο, παρά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανακοίνωση τον Απρίλιο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός πιθανότατα έφτασε το κατώτατο επίπεδο τον Απρίλιο, όταν οι επιδράσεις της βάσης της απότομης αύξησης των αεροπορικών ναύλων πέρυσι συμπίεσε τον πληθωρισμό στο -0,1% (ετησίως). Αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σταδιακά κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η επίδραση της ανατίμησης της στερλίνας μειώνεται και η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών από το περασμένο έτος περνάει στις εγχώριες τιμές. Στην Ασία, ο μετρούμενος πληθωρισμός φτάνει στο κατώτατο σημείο στις περισσότερες χώρες, με την ανοδική έκπληξη του ινδονησιακού πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα να αποτελεί εξαίρεση.
Η αξιοσημείωτη εξαίρεση σε αυτές τις τάσεις είναι η Κίνα, όπου οι επί σειράν ετών υπερ- επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε μεγάλο μέρος της βιομηχανικής βάσης και έχουν παγιώσει μία κατάσταση βιομηχανικού αποπληθωρισμού. Οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να δείξουν τον PPI να συνεχίζει να μειώνεται περίπου -4,5% (ετησίως)- 39ος μήνας σε αποπληθωρισμό. Η άνοδος των τιμών του χοιρινού κρέατος και η μείωση της αντιπληθωριστικής επίδρασης του πετρελαίου σημαίνουν ότι ο κίνδυνος να βρεθεί ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ κάτω από το 1% έχει απομακρυνθεί για τώρα, αλλά από την άλλη οι εγχώριες διαρθρωτικές αποπληθωριστικές συνθήκες υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υποεκτιμώνται.
Με ορισμένες εξαιρέσεις (Βραζιλία, Τουρκία, Ρωσία και Ινδία, για παράδειγμα), ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστα χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι κάτω από το στόχο στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ (στις 29 από τις 34). Σε 14 από αυτές, ο δομικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1% τους τελευταίους έξι μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις είναι η έναρξη μιας διαρκούς τάσης όπου θα δούμε τον πληθωρισμό να κινείται πίσω προς τα πάνω στις περισσότερες οικονομίες;
Το πρόβλημα στην προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα αυτό είναι ότι δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τη βασική θεωρία που διέπει τον πληθωρισμό. Με τον κίνδυνο της υπεραπλούστευσης, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα 3 σημαντικών παραγόντων: οικονομική χαλαρότητα, ρευστότητα (και, ως εκ τούτου, νομισματική πολιτική) και προσδοκίες για τον πληθωρισμό (οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σημερινό επίπεδο του πληθωρισμού). Διαταραχές της προσφοράς, όπως είναι οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου ή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, θα επηρεάσουν την εξέλιξη των τιμών, βέβαια, αλλά αν δεν έχουν αντίκτυπο σε τουλάχιστον έναν από τους προαναφερθέντες παράγοντες, η επίδρασή τους στον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι βραχύβια.
Εν ολίγοις, η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει βοηθήσει να κλείσει το παραγωγικό κενό να σταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει ασυνήθιστα χαμηλός. Είτε αυτό οφείλεται σε υστερήσεις ή σε πιο διαρθρωτικούς παράγοντες μένει να το δούμε, αλλά πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Ο πληθωρισμός μπορεί κάλλιστα να έχει πιάσει «πάτο», αλλά είναι απίθανο να πετάξει στα ύψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr