Oι κεντρικές τράπεζες τείνουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία για την απασχόληση ως δείγμα της χαλαρότητας και της μελλοντικής πορείας του πληθωρισμού
Αποτελεί η απασχόληση κεντρικό στόχο για τους κεντρικούς τραπεζίτες; Οι περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις συνεχίζουν να τονίζουν τους στόχους για τον πληθωρισμό, αν και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, όπως είναι η Fed, τείνουν να διατυπώνουν διττούς στόχους, κάτι που αφήνει περιθώριο στην αγορά εργασίας. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαπιστώσει ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τον πληθωρισμό. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υστερεί του κύκλου και οι κεντρικές τράπεζες κοιτούν προς το μέλλον τείνουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία για την απασχόληση ως δείγμα της χαλαρότητας και της μελλοντικής πορείας του πληθωρισμού. Για τις οικονομίες όπου η νομισματική πολιτική έχει κολλήσει στο κάτω όριο του μηδενός (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας), η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το απόθεμα και την τάση της απασχόλησης. Η αναμονή μέχρι την αύξηση του πληθωρισμού εγκυμονεί τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης, όπως τόνισε πρόσφατα η πρόεδρος Yellen. Η τάση για τις κεντρικές τράπεζες να είναι πιο χαλαρές σε αυτό τον κύκλο ως επί το πλείστον οφείλεται στον κολλώδες και χαμηλό πληθωρισμό και στην ανικανότητα να καταπολεμήσουν τον αντιπληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό. Ενδεχομένως η χαλαρότητα θα αλλάξει σύντομα, ιδιαίτερα για τις περιοχές σε σχεδόν πλήρη παραγωγική ικανότητα (ιδίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ ο πιο γρήγορος πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει γρήγορα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία παραμένει περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις δυνατότητές της, με χώρες όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι κοντά στην πλήρη δυναμικότητα.
Η Fed έχει μειώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στις ΗΠΑ που είναι συνεπής με την πλήρη απασχόληση, επειδή ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη επιταχυνθεί. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,4% τον Απρίλιο, το μέτρο ECI της αύξησης των μισθών επιταχύνθηκε και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε παρόμοια κατάσταση, με μια γρήγορη πτώση του ποσοστού ανεργίας, που θα μπορούσε σύντομα να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα. Από την άλλη, η Ευρωζώνη υστερεί σημαντικά. Η χαλάρωση της αγοράς εργασίας στην Ιαπωνία έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί πολύ. Στην Κίνα, οι μέσοι αστικοί μισθοί αυξάνονται κατά σχεδόν 10% σε ετήσια βάση, με «αστείες» αύξησεις των μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους. Στην περιοχή Latam, η Βραζιλία ξεχωρίζει, με το ποσοστό ανεργίας να αρχίζει να ανεβαίνει, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το NAIRU, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Πιθανότατα, έρχεται μια περαιτέρω απότομη αύξηση της ανεργίας.
Στις ΗΠΑ, η Fed σαφώς επικεντρώνεται στην αγορά εργασίας. Η FOMC συνεχίζει να θέτει ως στόχο της την πλήρη απασχόληση, το οποίο αντιστοιχεί στην μακρόχρονη άποψη ότι το NAIRU είναι «χρονικά μεταβαλλόμενο», αν και η ικανότητα να προβλέψουμε πώς θα μεταβληθέι στο μέλλον είναι περιορισμένη. Καθώς ο πληθωρισμός είναι κάτω από το στόχο, η ανεργία πρέπει να επιτραπεί να περάσει από το NAIRU με στόχο την αύξηση του πληθωρισμού στο στόχο της FOMC στο 2%. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε για την αύξηση των επιτοκίων. Η πρόεδρος Yellen είπε ότι το να περιμένει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει το στόχο και η ανεργία να βρίσκεται στο NAIRU εγκυμονεί τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης της οικονομίας». Αυτό καθιστά τις επόμενες εκθέσεις για την απασχόληση πολύ πιο σημαντικές. Η Fed θέλει να δει συνεχή πρόόδο στην αγορά εργασίας. Επομένως, αν έχουμε μια σειρά σταθερών στοιχείων για την απασχόληση (> 200.000), πιθανότατα θα σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε μία αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο 0,9% (σε ετήσια βάση) στο 4ο τρίμηνο του 2014, η αύξηση της απασχόλησης ήταν περιορισμένη. Στο 11,3% το Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας είναι μακριά από το υψηλό του, αλλά και πάλι αρκατά πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα. Καθώς η ανάπτυξη ενισχύεται, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω. Ακόμα όμως, δεν αναμένεται η ευρωζώνη να φτάσει σε πλήρη απασχόληση (9,6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ) μέχρι το 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr