Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε τέσσερις από τις επτά εκλογικές περιφέρειες
Στις 31 Μαΐου, η Ιταλία θα πάει στις κάλπες για να εκλέξουν επτά περιφερειακά κοινοβούλια (από τις 20 περιφέρειες της χώρας) και τα τοπικά συμβούλια των περισσότερων από 1.000 δήμους. Αναπόφευκτα, η εκλογή θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια σημαντική δοκιμασία του ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Renzi (PD) είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε τέσσερις από τις επτά εκλογικές περιφέρειες. Σε δύο περιφέρειες φαίνονται πάρα πολύ κοντά, ενώ η περιοχή του Veneto αποτελεί προπύργιο της αντιπολίτευσης Northern League και αναμένεται να παραμείνει έτσι.
Εκτός από τα τοπικά ζητήματα, μια σειρά από βασικά εθνικά θέματα είναι πιθανό να επηρεάσουν την ψηφοφορία. Πρώτον είναι η αποφασιστηκότητα του κ. Renzi και το πέρασμα της νέας εκλογικής νομοθεσίας το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού στις αρχές Μαΐου. Η κυβέρνηση πίεσε για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, παρά τη μεταστροφή του Μπερλουσκόνι (ο οποίος το είχε υποστηρίξει αρχικά) και την αντιπολίτευσης μέσα στις τάξεις του ίδιου του PD.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να συνδέσει το νομοσχέδιο με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και επομένως με την επιβίωση του συνασπισμού, ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, προκαλώντας ρωγμές τόσο στο εσωτερικό του PD όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η δημόσια αντίδραση ήταν μικτή. Μια δημοσκόπηση μετά την ψηφοφορία, για παράδειγμα, έδειξε ότι το 55% των Ιταλών πιστεύουν ότι η απόφαση να τεθεί το νομοσχέδιο ως ψήφος εμπιστοσύνης ήταν λάθος, ενώ το 30% των Ιταλών θεωρούν σωστή την απόφαση αυτή. Η προσωπική υποστήριξη του κ.Renzi έχει παραμείνει υψηλή, όμως, και οι περιφερειακές ψηφοφορίες θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία για τις δημοσκοπήσεις.
Ένας δεύτερος βασικός παράγοντας στις εκλογές είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας. Η χώρα έχει τελικά ανακάμψει από την παρατεταμένη ύφεση: το Q1 ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% (σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι δείκτες των επιχειρήσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Η επιτυχής έναρξη της Έκθεσης του Μιλάνου για το 2015 έχει ενισχύσει το θετικό συναίσθημα και θα πρέπει να παρέχει περαιτέρω υποστήριξη προς την κυβέρνηση.
Τρίτος παράγοντας στη λίστα των σημαντικών εθνικών ζητημάτων σε αυτές τις εκλογές είναι οι προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική. Μετά από πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, η κυβέρνηση παρουσίασε έναν προϋπολογισμό αρκετά χαλαρό για το 2015, χρησιμοποιώντας κάποια από τα κέρδη της Ιταλίας από την ισχυρότερη ανάπτυξη και τα χαμηλότερα επιτόκια με σκοπό να διευκολύνει τις σχεδιαζόμενες περικοπές των δαπανών, αντί να επιδιώξει περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις της δημοσιονομικής θέσης. Αυτό μπορεί να θέσει κάποιες ανησυχίες στις Βρυξέλλες, αλλά σίγουρα θα είναι αρεστό στους ψηφοφόρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr