Eκτιμάται ότι ο επίσημος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ θα ανακάμψει στο 1,1% το Δεκέμβριο, από 0,0% που ήταν τον Απρίλιο
Στην Ευρωζώνη ο επίσημος (headline) πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ είναι σε ανοδική πορεία από το κατώτατο σημείο του -0,6% (σε ετήσια βάση) που βρισκόταν τον Ιανουάριο. Οι βασικοί παράγοντες της ώθησης αυτής σε υψηλότερα επίπεδα είναι δύο από τα τρία βασικά συστατικά του δείκτη: η υψηλότερη τιμή πετρελαίου Brent σε ευρώ έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της συρρίκνωσης των τιμών της ενέργειας και ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων έχει ωθηθεί προς τα πάνω λόγω των ευνοϊκών επιδράσεων της βάσης από την αρχή του έτους, χωρίς αντίστοιχα να δούμε επανάληψη της περσινής αρκετά μεγάλης πτώσης των τιμών ορισμένων νωπών τροφίμων λόγω του ήπιου χειμώνα. Αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές μακροοικονομικής ότι αυτές οι επιδράσεις στον επίσημο πληθωρισμό να συνεχιστούν για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και εκτιμάται ότι ο επίσημος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ θα ανακάμψει στο 1,1% το Δεκέμβριο, από 0,0% που ήταν τον Απρίλιο.
Ο επίσημος πληθωρισμός θα μπορούσε να δώσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της δυναμικής του πληθωρισμού. Παρά το χαμηλό μερίδιο που κατέχουν στον ΕνΔΤΚ τα βασικά προϊόντα(η ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα καπνά συμμέτεχουν στο 30% του ΕνΔΤΚ), η μεταβλητότητα των τιμών τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στο ποσοστό του πληθωρισμού. Ο επίσημος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι το κλειδί για τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς οι μεταβολές των τιμών στα ανελαστικά μέρη της ζήτησης, όπως είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια, παίζουν μεγάλο ρόλο στις ευρύτερες προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές. Ωστόσο, η τάση του λιγότερο ασταθούς δομικού πληθωρισμού θα έχει μεγαλύτερη σημασία για τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών και, ως εκ τούτου, για την πολιτική της ΕΚΤ - συγκεκριμένα, για την απόφαση σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Σε αντίθεση με τον επίσημο πληθωρισμός, ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ μετριάστηκε ελάχιστα, στο 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο, από 0,7% το Δεκέμβριο του 2014. Αναμένεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στα 0,6-0,7% για το υπόλοιπο του έτους και στη συνέχεια θα ανακάμψει ελαφρά σε 1% μέχρι το τέλος του 2016, αν και με κάποια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Συγκεκριμένα για το μήνα Μάιο αναμένεται πληθωρισμός 0,8%, ποσοστό το οποίο (παράλληλα με τις τιμές τροφίμων και ενέργειας) θα μπορούσε να οδηγήσει τον επίσημο πληθωρισμό στο 0,3%.
Το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό δομικού πληθωρισμού της ευρωζώνης βάσει του ΕνΔΤΚ το Μάιο ενδεχομένως οφείλεται κυρίως στις επιδράσεις της βάσης που προκαλούνται από τη γερμανική αστάθεια των τιμών σε ένα-δύο συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ετήσιου δομικού πληθωρισμού της ευρωζώνης το Μάιο του 2014, από 1,0% σε 0,7%, προκλήθηκε από μια απότομη πτώση 0,7 ποσοστιαίες μονάδες του ετήσιου δομικού πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ στη Γερμανία. Αυτό, με τη σειρά του, οφειλόταν πρώτον στις τιμές προϊόντων ένδυσης και υπόδησης, οι οποίες παρουσίασαν το Μάιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από το 1996, και δεύτερον στη μείωση των τιμών προϊόντων αναψυχής και πολιτισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr