H απόδοση του 10ετούς Bund είχε καταρρεύσει σε μόλις 36μβ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να παραμείνει στο μηδενικό εύρος για την επόμενη δεκαετία
Τα οφέλη και οι «θεραπευτικές» ιδιότητες μιας υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής και του προγράμματος QE μπορούν να συνοψιστούν ως ένα «χαλαρωτικό» διάλλειμμα για τους κεντρικούς τραπεζίτες και πολλούς επενδυτές από τις σκοτεινές ημέρες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά οι εξελίξεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου –την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Κίνα - προκαλούν ανησυχίες καθώς μία σούπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική απλά απαλύνει τον πόνο και, ίσως, να δημιουργεί τελικά ακόμη χειρότερα προβλήματα.
Στη βάση των ανησυχιών είναι το «Bund tantrum». Μετά την πτώση σε ιστορικά χαμηλά μόλις στις 7 μ.β., η απόδοση του δεκατούς Bund έχει εξοστρακιστεί πίσω στις περίπου 72μβ. Μια ανησυχία ήταν ότι η κλίμακα της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την ισχυρή δημοσιονομική θέση της Γερμανίας, δημιουργούσε μια έλλειψη ομολόγων και μία έλλειψη ρευστότητας, παρόλο που το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ έχει μόλις αρχίσει.
Αν και δεν αποκλείουμε εντελώς τους παράγοντες αυτούς, μια απλούστερη εξήγηση ενδεχομένως να είναι αρκετή. Οι αποδόσεις των Bunds είχαν απλώς πέσει πάρα πολύ και πάρα πολύ γρήγορα. Η απόδοση του 10ετούς Bund μπορεί να θεωρηθεί ως γενική εκτίμηση της αγοράς. Συμπίπτοντας με το ναδίρ των 10ετών αποδόσεων, η απόδοση του 10ετούς Bund είχε καταρρεύσει σε μόλις 36μβ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να παραμείνει στο μηδενικό εύρος για την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, το spread στην Ιαπωνία είχε καταρρεύσει σε περισσότερες από -80μβ, υπονοώντας ότι οι ονομαστικές προοπτικές ανάπτυξης του μπλοκ ήταν χειρότερες κατά πολύ από ό,τι στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια, το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας διόρθωσε σε ένα πολύ πιο υγιές επίπεδο 128μβ και σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό spread της Ιαπωνίας εξαλείφθηκε.
Η ταχεία αναστροφή των τιμών του πετρελαίου και τα σημάδια ανάκαμψης στην ευρωζώνη, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από ένα ισχυρό 0,4% (σε τριιμηνιαία βάση) ΑΕΠ για το Q1, έχουν αναμφίβολα υπάρξει σημαντικά για την ενεργοποίηση της διόρθωσης. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η ανάκαμψη του Brent στα $ 67 το βαρέλι θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων αποπληθωρισμού, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν ακολούθησαν την κίνηση.Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου φαίνεται ότι κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά από τα θεμελιώδη. Από την πλευρά της προσφοράς, τα αποθέματα των ΗΠΑ έχουν σημειώσει δύο διαδοχικές εβδομαδιαίες μειώσεις (έστω και από 80-ετή υψηλά) και οι εξορύξεις συνέχισαν να μειώνονται. Αλλού, η προσφορά εξακολουθεί να αυξάνεται, με τη Σαουδική, Ιρακινή και ρωσική παραγωγή να υπερβαίνουν τις προσδοκίες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία η εξόρυξη πετρελαίου έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών.
Κάθε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει να ηρεμήσει το ξέσπασμα των Bunds. Με τη σειρά της, η ισοπέδωση των αποδόσεων της ευρωζώνης θα πρέπει να βοηθήσει να σταματήσει η εντυπωσιακή ανοδική πορεία του ευρώ, καθώς οι αποδόσεις της ευρωζώνης έχουν βρεθεί πάνω από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, με το spread του 10ετους Treasury σε σχέση με το Bund να έχει πέσει στις περίπου 26 μ.β. Ως συνήθως, η ΕΚΤ θα εξετάσει το εμπορικά σταθμισμένο ευρώ, και όχι απλά το EURUSD, το οποίο είναι πάνω κατά περίπου 4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα αλλά η ΕΚΤ είναι πιθανό να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι σχεδόν 10% κάτω από τα επίπεδα του τον περασμένο Αύγουστο.
Η ΕΚΤ είναι απίθανο να ανησυχήσει πάρα πολύ από την «Bund tantrum». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χλεύαζε την ιδέα της έλλειψης των ομολόγων κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου και, στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι να χαιρετίσει τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης η οποία έρχεται ως επακόλουθο της άνοδου των πραγματικών αποδόσεων. Η ΕΚΤ θεωρεί πιθανόν ότι το «κοκτέιλ» των αυξήσεων των αποδόσεων και των τιμών του πετρελαίου και του πιο σταθερού ευρώ αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ακόμη αιτία για σημαντική ανησυχία. Σημάδια, τα οποία απουσιάζουν μέχρι τώρα, διαρκούς αύξησης του κόστους δανεισμού των εταιρειών θα χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ΕΚΤ θα συνεχίσει με QE.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr