Ο δείκτης κατασκεών PMI της ευρωζώνης ξεπέρασε το δείκτη των ΗΠΑ τόσο το Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008
Παρά την ιστορικά στενή σχέση τους, οι έρευνες των υπευθύνων προμηθειών στους τομείς της μεταποίησης στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις από το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Ο δείκτης κατασκεών PMI της ευρωζώνης ξεπέρασε το δείκτη των ΗΠΑ τόσο το Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ενδεχομένως, η παραγωγή πετρελαίου, κι όχι τόσο το νομίσμα, έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά είναι πιθανό να δούμε περισσότερα από την επίδραση στο FX αργότερα μέσα στο έτος.
Αν και οι δύο οικονομίες συνήθως κινούναι σχετικά μαζί με τον παγκόσμιο κύκλο παραγωγής, είναι δομημένες πολύ διαφορετικά. Ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ ήταν σε αργή και σταθερή πτώση για περισσότερα από 40 χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύει μόλις το 11,9% της οικονομίας (σε σχέση με το 27% το 1970). Από την πλευρά της ευρωζώνης, ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε από περίπου 19,5% της οικονομίας του μπλοκ στις αρχές του 2000 σε περίπου 16,1% το 4ο τρίμηνο του 2014.
Η υπεραπόδοση της ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι περισσότερο μια αντανάκλαση της αδυναμίας της τελευταίας παρά δύναμης της πρώτης. Η απογοήτευση από την πλευρά των ΗΠΑ έχει προκληθεί κυρίως από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και των επιπτώσεων τηςς στη σχετική δραστηριότητα. Στα 52,0 τον Απρίλιο, ο δείκτης μεταποίησης PMI της ευρωζώνης ήταν μόλις μία μονάδα πάνω από μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Ο δείκτης άρχισε να αυξάνεται το Νοέμβριο του περασμένου έτους, αλλά η σωρευτική άνοδος του από τότε είναι μόλις δύο μονάδες. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, ο δείκτης κατασκευής ISM είναι κάτω περίπου 6½ μονάδες σε σχέση με το υψηλό τον περασμένο Αύγουστο.
Είναι ασυνήθιστο για τους δείκτες να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις για μια παρατεταμένη περίοδο. Από το 1977 που ξεκίνησε ο δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης, υπήρξε μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο μέτρων, με ανώτατη τιμή στα 0,77 τον Απρίλιο του 2011, με την ευρωζώνη να οδηγεί τον κύκλο κατά ένα μήνα.
Η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε πολύ διαφορετικές συνέπειες για τις δύο οικονομίες. Αν και οι δύο θα δουν ένα καθαρό όφελος από την πτώση, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα λάβει ένα χτύπημα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου στην ευρωζώνη είναι ελάχιστη. Αυτή είναι μια καθαρή θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη, η οποία αντικατοπτρίζεται στα δυναμικά μαλακά και σκληρά δεδομένα κατανάλωσης του μπλοκ κατά τους τελευταίους μήνες. Για τις ΗΠΑ, παρόλο που η μείωση είναι ακόμα ένα καθαρό θετικό στοιχείο για το ΑΕΠ, οι επενδύσεις του πετρελαίου (που αποτελούν περίπου το 1% του ΑΕΠ) έχουν χτυπηθεί σκληρά, επηρεάζοντας σοβαρά τον τομέα της μεταποίησης.
Εκτός από το πετρέλαιο, παρατηρούνται ξεκάθαρες επιπτώσεις από μετατοπίσεις στην ισοτιμία. Η σχεδόν 14% πραγματική ανατίμηση του δολαρίου σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους της και η κοντά στο 11,5% πραγματική υποτίμηση του ευρώ υπήρξαν σημαντικές. Ωστόσο, η απόκλιση των ερευνών κατασκευής των ΗΠΑ και της ευρωζώνης τελευταία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με ότι είχε συμβεί κατά την προηγούμενη περίοδο παρατεταμένης αδυναμίας ευρώ. Πίσω στο 1999, το EURUSD υποχώρησε απότομα μετά την έναρξη του ευρώ, φθάνοντας τελικά σχεδόν στα 0,82 τον Οκτώβριο του 2000, περίπου 25% κάτω από το τρέχον επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μετά, οι έρευνες κατασκευής των ΗΠΑ και της ευρωζώνης διατηρήσαν μια ισχυρή θετική συσχέτιση. Πράγματι, κοιτάζοντας μόνο την περίοδο από το 1999 έως το 2003, η συσχέτιση ήταν αισθητά υψηλότερη από ό, τι σε όλη την ιστορία των δύο σειρών, με ανώτατη τιμή τα 0,84 και τον δείκτη ISM των ΗΠΑ να υστερεί κατά τέσσερις μήνες.
Έχουμε δει ένα pick-up του ρυθμού των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, πιθανώς ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων έχουν δείξει σημάδια αδυναμίας, λόγω της δυναμικότητας του δολαρίου. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές εξαγωγές αγαθών εκτός πετρελαίου υπέστησαν ένα σοκ 15,6% (σε τριμηνιαία βάση και σε όρους Saar) το Q1 σε σχέση με το μέσο όρο 4,3% που βρίσκονταν το 2013-14. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν οι δύο σημαντικότερες αγορές για την ευρωζώνη, η κάθεμια αντιπροσωπεύει περίπου το 13% των εξαγωγών του μπλοκ εκτός ευρωζώνης. Παρόλο που το μερίδιο των ΗΠΑ είχε πτωτική τάση από τη δεκαετία του 2000, είναι πλέον σε ανοδική τροχιά και πάλι και οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες να ξεπεράσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της ευρωζώνης.
Όσο για τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών της ευρωζώνης, τα στοιχεία που σχετίζονται με τις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακά. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά, με την αύξηση να είναι πάνω από 10% τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία είναι, φυσικά, μια ειδική περίπτωση, με τις εξαγωγές από την ευρωζώνη να έχουν καταρρεύσει λόγω του συνδυασμού των πολιτικών κυρώσεων και της αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης. Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εξαγωγές της ευρωζώνης είναι περίπου το ένα τρίτο του αντίστοιχου των ΗΠΑ.
Η ευρωζώνη είναι επίσης μια πιο ανοικτή οικονομία σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταδοθεί σε άλλα μέρη της οικονομίας. Πράγματι, η μετακύλιση στον τομέα των εξαγωγών της παρατεταμένης αδυναμίας ευρώ είναι ένας βασικός λόγος που αναμένεται ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα κινηθεί πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς φέτος και του χρόνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr