H ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στην «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος αγοράς περουσιακών στοιχείων μέχρις ότου επιτευχθεί μια σταθερή αύξηση του πληθωρισμού
Η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών του κόσμου παραμένουν σε αναμονή, καθώς συλλογίζονται τα επόμενα βήματα της πολιτικής τους. Ελάχιστες είναι έτοιμες να κινηθούν. Άλλες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν μια προκατάληψη υπέρ της χαλάρωσης, λόγω των ανησυχιών για χαμηλό πληθωρισμό ή / και την ανατίμηση του νομίσματος (η Σουηδία, η Νορβηγία, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Ουγγαρία, για παράδειγμα). Άλλες τράπεζες έχουν υποσχεθεί να κρατήσουν σταθερή την πολιτική τους, με την ελπίδα ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει να βάλει τον πληθωρισμό σε μια βιώσιμη πορεία (η Πολωνία, για παράδειγμα). Και τέλος, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οι οποίες είτε προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων (Βραζιλία) ή σηματοδοτούν μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, αν και όχι άμεσα, όπως η Fed.
Η ΕΚΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κεντρικής τράπεζας που εκφράζει ανησυχίες για υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό και για πόσο γρήγορα μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Τον Απρίλιο στη συνέντευξη Τύπου, το μήνυμα του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ήταν σαφές: η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στην «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος αγοράς περουσιακών στοιχείων μέχρις ότου επιτευχθεί μια σταθερή αύξηση του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι η δέσμευση αυτή ήρθε σε συνδυασμό με μια πιο θετική αξιολόγηση των προοπτικών της ανάπτυξης της ευρωζώνης-και τους σχετικούς κινδύνους - έκανε τη δήλωση της πρόθεσης της κεντρικής τράπεζας ακόμη πιο ισχυρή.
Οι εικασίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, ή να τερματίσει το πρόγραμμα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Σεπτεμβρίου 2016, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να εξατμιστούν. Η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ μεταξύ των Επαγγελματικών Φορέων Διενέργειας Προβλέψεων έδειξε ότι οι ερωτηθέντες αναμένουν αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, μέσα σε μια αντίληψη ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE) θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει τη δυναμική του πληθωρισμού. Οι έρευνες της επόμενης εβδομάδας - ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης για τον Απρίλιο, το συναίσθημα των καταναλωτών της ΕΕ, η γερμανική δημοσκόπηση ZEW και ο δείκτης Ifo -στα οποία αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση, θα πρέπει να προσθεθούν σε αυτήν την εικόνα των πιο υγειών οικονομικώνπροοπτικών.
Το κλειδί για την πολιτική της ευρωζώνης, όμως, θα είναι η«υποκείμενη» τάση του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών. Αν και αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, χάρη στις βασικές επιδράσεις που σχετίζονται με την ενέργεια και στην επίδραση του αδύναμου ευρώ, ο πληθωρισμός θα πρέπει να παραμείνει υποτονικός συνολικά και κάτω από τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. Το αρκετά μεγάλο παραγωγικό κενό του μπλοκ που υπάρχει ακόμα, το οποίο θα κλείσει μόνο σταδιακά, και η δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες είναι πιθανόν να περιέχουν την άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά τους συνεχιζόμενους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η αργή ανάπτυξη της Κίνας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με την ελληνική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr