Συνταγή... Fed για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Η κρίση που ξέσπασε το 2008 εκτός από τις οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις που είχε και εξακολουθεί να έχει σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιούργησε τις συνθήκες για μια τεράστια ανακατονομή του πλούτου η οποία θα περνούσε μέσα από τη χρηματιστηριακή οικονομία και όχι μέσα από την πραγματική οικονομία.
Όπως στις περισσότερες κρίσεις, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) είναι αυτή που χαράζει το δρόμο της νομισματικής πολιτικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν το 2008, ένα ήταν το σίγουρο. Ότι η νομισματική πολιτική μηδενικών επιτοκίων και «τυπώματος» νέου χρήματος δε θα ήταν αποκλειστικό προνόμιο της Fed, αλλά μια νομισματική πολιτική την οποία θα ακολουθούσαν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε το δολάριο αλλά και η μετάσταση της κρίσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Στα παρακάτω γραφήματα, ξεκινώντας από τη Fed, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών και οι αντίστοιχες των αναδυόμενων οικονομιών, ακολουθούν τη... συνταγή της Fed.
Fed
BOE
BoJ
ΕΚΤ
PboC (Κίνα)
CBR (Ρωσία)
ICB (Ινδία)
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Fed προηγείται όλων των οικονομιών σε περιόδους κρίσης και υιοθετεί άμεσα τις κατάλληλες πολιτικές οι οποίες έχουν ως στόχο να περιορίσουν την όποια ζημιά της πραγματικής οικονομίας.
Επιπλέον, τα παραπάνω γραφήματα, αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, υπάρχει απόκλιση νομισματικής πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr