Από τα υψηλά του 2014 στα 1,3993 το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί ακριβώς 20% έναντι του δολαρίου
Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται κάτω και από τα 1,1000 και αυτά είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2003. Από τα υψηλά του 2014 στα 1,3993 το κοινό νόμισμα έχει υποτιμηθεί ακριβώς 20% έναντι του δολαρίου και αν οι προβλέψεις των επενδυτικών τραπεζών για το 1,0000 ή και ακόμα χαμηλότερα επαληθευτούν, τότε θα υπάρξει μια επιπλέον πτώση που θα μπορούσε να φέρει τις συνολικές απώλειες στο 30%-35%.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η Αμερική αντέχει ένα τόσο ισχυρό δολάριο καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ευρώ αλλά και τα υπόλοιπα νομίσματα. Είναι λοιπόν η Αμερική σε θέση να «χαρίσει» το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον υπόλοιπο κόσμο;
Αρχικά, μια οικονομία του μεγέθους της αμερικανικής και με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3,0% σε ετήσια βάση, φαίνεται λογικό να μπορεί να αντέξει μια άνοδο του δολαρίου κατά ένα ποσοστό. Το 20% είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το μέγεθος της πτώσης αλλά με τη διάρκειά της. Αν το δολάριο παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα, τότε η Αμερική θα φλερτάρει και πάλι με την ύφεση. Επιπλέον, η άνοδος του δολαρίου δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ενίσχυση των ανταγωνιστών της αμερικανικής οικονομίας, αφού η φυγή των αμερικανικών κεφαλαίων έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση των οικονομιών τους και σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία οι εξαγωγές δεν αρκούν για να τα καλύψουν.
Η μεγάλη άνοδος του δολαρίου έχει συνέπειες για την Αμερική και αυτό θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα. Τα επόμενα τρίμηνα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι οι νέες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης έχουν σημειώσει έντονη κάμψη όσον αφορά στον όγκο τους (χρηματικό).
Αν κρίσιμα macro της αμερικανικής οικονομίας αρχίσουν να επιδεινώνονται η Αμερική θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα επιβράδυνση της οικονομίας της και δεδομένου ότι η Fed έχει υποσχεθεί αύξηση των επιτοκίων, τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δυο σενάρια. Είτε η Fed θα κάνει πίσω (δύσκολο) είτε τα αμερικανικα επιτόκια θα προκαλέσουν την επόμενη κρίση μην έχοντας φτάσει ούτε στο μέσο ύψος των επιτοκίων του προηγούμενου κύκλου.
Φυσικά, αυτό δεν αναμένεται ότι θα είναι και ότι καλύτερο για τις μετοχές που έχουν ήδη εκτοξευτεί και μέχρι τότε μπορεί να έχουν βρεθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Και αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και το rotation προς την Ευρώπη, οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr