Και μάλιστα αφορά την Αυστριακή Heta Asset Resolution ή οποία επί της ουσίας είναι μια bad bank που πρόεκυψε από την κατάρρευση της Hypo Alpe-Adria-Bank και υποτίθεται πως ήταν ένας χρηματοπιστωτικός όμιλος επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, τουλάχιστον μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Για να πάρουμε τα γεγονότα με την χρονική τους σειρά το βράδυ της Παρασκευής η Heta ενημέρωσε τη ρυθμιστική αρχή ότι η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο κατέληξε πως απαιτούνται επιπλέον απομειώσεις στο ενεργητικό της ύψους 8,7 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστρίας κεφαλαιοποίηση ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η απάντηση ήταν άμμεση και μάλλον καθόλου ικανοποιητική για όσους επενδυτές είχαν χρηματοδοτήσει την Heta μέσω ομολογιακών δανείων ή απευθείας δανειοδότησης, ενώ σημειώνεται πως η πρώτη φάση διάσωσης είχε κοστίσει στο Αυστριακό Δημόσιο περί τα 5,5 δις. ευρώ.
Η απόφαση που ελήφθη είναι να μην υπάρξει περεταίρω στήριξη με λεφτά φορολογουμένων και παράλληλα η ρυθμιστική αρχή της χώρας έθεσε τη Heta σε καθεστώς εκκαθάρισης και διέταξε άμεσο μορατόριουμ χρέους.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως δεν θα πληρωθούν ομόλογα ύψους 950 εκατ. ευρώ που λήγουν στις 6 Μαρτίου και στις 20 Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα ομόλογα 9,8 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, όπως και ένα δάνειο 1,24 δισ. ευρώ προς την Pfandbriefbank.
Έτσι η Heta περνά πια στα χέρια της ρυθμιστικής αρχής, η οποία προχωρά στην εκκαθάρισή της. Βάσει της νέας νομοθεσίας – που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για το bail in– ενόσω η ρυθμιστική αρχή επεξεργάζεται το σχέδιο εκκαθάρισης, δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr