Και συνδυάζουν το γεγονός με την επίσης χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ για επέκταση του ELA προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, με το «σταγονόμετρο», εκτιμώντας παράλληλα πως οι αντοχές του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.
Υπό αυτές τις εξελίξεις αυτό που άλλαξε από χθες είναι πως ταυτόχρονα με την κινητικότητα προς εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, υπάρχει στο παρασκήνιο μια αφόρητη πίεση στην Κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, την οποία δύσκολα μπορεί να παραβλέψει.
Πίεση που αντιλαμβάνεται η απέναντι πλευρά του ωκεανού και σπεύδει να προειδοποιήσει πως ο χρόνος τελειώνει, ενώ στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε πως λίγες ώρες νωρίτερα αξιωματούχος της FED είχε πει πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμη να ρίξει πακτωλό ρευστότητας στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες ενός πιθανού Grexit.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει επέκταση του ELA κατά 10 δισ. ευρώ ενώ εκκρίθηκαν τελικά μόνο 3,3 δισ. ευρώ και τούτο κατόπιν σφοδρής αντίδρασης της Γερμανικής πλευράς που προφανώς συμμετέχει στην στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη κατά την διαπραγμάτευση.
Κύκλοι του χώρου τονίζουν πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες προκειμένου και να σταματήσει η εκροή καταθέσεων που επί της ουσίας καταναλώνει όλη την χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, προθέτοντας πως και απεμπλοκή να ύπαρξη, το σύστημα έχει δεχτεί τέτοιο πλέγμα που θα χρειαστεί καιρός για να το ξεπεράσει.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr