Οι δύο άνδρες νωρίτερα δεν προέβησαν σε δηλώσεις προσερχόμενοι στο χώρο του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ζητήσουν σήμερα από το Eurogroup να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο μέσα από ένα πρόγραμμα-γέφυρα, κατά την εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που να επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι εταίροι δεν θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση. Στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά θα καταρτίσει το τελικό της πρόγραμμα, που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι μεγάλη και οι προσδοκίες για εξεύρεση λύσης περιορισμένες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μ. Σχοινάς δήλωσε πως η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που έχουν τεθεί.
«Για μία αποφασιστική συνεδρίαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και για τις σχέσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα», έκανε λόγο προσερχόμενος στο Eurogroup, o Επίτροπος οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσχοβισί, τονίζοντας ότι η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Όπως είπε η συζήτηση θα είναι περίπλοκη, ωστόσο όπως σημείωσε εξίσου σημαντικό, να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, αλλά και να οδηγηθεί σε μία νέα φάση η σχέση της με τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
« Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να καταλήξουμε (σε συμφωνία) και θα καταλήξουμε. Υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε και όταν έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», κατέληξε ο Επίτροπος.
Πέρα από το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και του «Σκοτσέζικου ντουζ» σε επίπεδο δηλώσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενδεικτικά της ανασφάλειας που επικρατή στις αγορές είναι τα σημερινά δημοσιεύματα των κορυφαίον οικονομικών ΜΜΕ με την Wall Street Journal, να δίνει έμφαση στην πίεση του χρόνου, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή οι Financial Times συμβουλεύουν την κυβέρνηση να μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της δημιουργώντας την εντύπωση πως μιλούν εξ ονόματος κάποιας σκιώδους πλευράς…
Ειδικότερα ο δημοσιογράφος της WSJ αναφέρει πως οι Ευρωπαιου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η Ελλάδα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να παρέλθει με τη λήξη του στο τέλος του μήνα, και προσθέτει πως ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συζητούν το πώς θα κάνουν μια έξοδο από το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο «καθαρή».
Και τονίζει ότι οι αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του, θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια.
Όσον αφόρα την «καθαρή λύση» εξηγεί πως θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, καθώς και καταληκτική ημερομηνία για ένα deal.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης φέρονται να παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. Ωστόσο ο ίδιος ο συντάκτης της WSJ τη χαρακτηρίζει τη συμβιβαστική πρόταση ως «επίσης ελαττωματική».
Σύμφωνα με το σχέδιο, «η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr