Αν και η ισοτιμία θα βοηθήσει, ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξης των εξαγωγών στην Ευρωζώνη παραμένει η εξωτερική ζήτηση.
Το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους τo ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους εξαγωγείς της Ευρωζώνης εάν η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης βελτιωθεί. Από το υψηλό του Απριλίου 2014, η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχει αποδυναμωθεί κατά 5,7% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BNP αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 6% μέχρι το τέλος του 2016. Η πτώση του ευρώ σε σχέση με το RMB, το οποίο αντιπροσωπεύει το 18,8% της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ (Nominal Effective Exchange Rate, NEER) και σε σχέση με το USD, το οποίο αντιπροσωπεύει αντίστοιχα το 16,9%, είναι ο βασικός λόγος της υποτίμησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BNP, μία 10% πτώση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας αυξάνει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης περίπου κατά 0,4% με καθυστέρηση 3-4 τριμήνων. Στην πορεία προς την κρίση της Ευρωζώνης η NEER και η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία (Real Effective Exchange Rate, REER) βρίσκονταν πολύ κοντά. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα η συσχέτιση ανάμεσά τους ήταν περίπου 80%. Σε αντίθεση με την NEER, η REER λαμβάνει υπόψη της σχετικές μεταβολές τιμών. Καθώς η ανταγωνιστικότητα αποτελεί βασικό παράγοντα της ανάπτυξης των εξαγωγών, χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει η Γερμανία, οι μεταβολές της REER θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν κρίνονται τα αποτελέσματα των κινήσεων των ισοτιμιών στην ανάπτυξη των εξαγωγών.
Η υποτίμηση του ευρώ είναι ευπρόσδεκτη σε κάθε περίπτωση καθώς θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Οι σχετικές προσαρμογές στο μοναδιαίο κόστος εργασίας έχουν αντισταθμίσει τις διακυμάνσεις του ευρώ από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης στην περιοχή ως σύνολο (και στις 4 μεγάλες χώρες με εξαίρεση την Ισπανία). Σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, η EUR REER είχε στην πραγματικότητα ανατιμηθεί κατά 1% μέχρι το τέλος του Q3 2014, παρά μία NEER υποτίμηση του ευρώ κατά 7,5% την αντίστοιχη περίοδο. Από σήμερα και μετά, η BNP εκτιμά ότι η NEER και η REER του ευρώ θα κινηθούν πάλι σε συμφωνία, αν και το σχετικό μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη συνολικά θα αυξήσει την υποτίμηση της REER του ευρώ στο 8%, 1,5 ποσοστιαίες μονάδες βάσης σε σχέση με την NEER. Το αποτέλεσμα επομένως στην αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από ότι προβλέπεται εάν θεωρήσουμε ότι οι εκτιμήσεις για την ελαστικότητα των εξαγωγών παραμείνουν ανέπαφες.
Αν και η ισοτιμία θα βοηθήσει, ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξης των εξαγωγών στην Ευρωζώνη παραμένει η εξωτερική ζήτηση. Η απογοητευτική αύξηση των εξαγωγών στο πρόσφατο παρελθόν δεν οφειλόταν μόνο στις διακυμάνσεις του ευρώ ή στο σχετικό μοναδιαίο κόστος εργασίας αλλά κυρίως ήταν αποτελέσματα μίας ισχνής παγκόσμιας ζήτησης. Σύμφωνα με όσο προβλέπει η BNP η εξωτερική ζήτηση για τα προϊόντα της Ευρωζώνης θα πρέπει να αυξηθεί κατά από 2,3% το 2014 σε 4,9% το 2016. Περίπου μισή από αυτή την αύξηση βασίζεται όμως στην πρόβλεψη για σταθεροποίηση των εισαγωγών από την Ρωσία μέσα στο 2016. Εάν όμως η παγκόσμια ζήτηση δεν αυξηθεί τότε η ανάπτυξη των εξαγωγών ενδεχομένως να μείνει «κολλημένη» σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr