Ποια είναι η σημαντικότερη αιτία για τη "βουτιά" του EUR/USD;
Οι προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ και οι ανησυχίες σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αργότερα αυτό το μήνα ασκούν πίεση στο ευρώ, η οποία τροφοδοτείται επιπλέον από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Γερμανίας ότι μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει μία «εναλλακτική λύση».
Σε ποιο βαθμό οι προτάσεις ότι μία ενδεχόμενη «Grexit» θα μπορούσε να γίνει ανεκτή σε περίπτωση που η Ελλάδα δε λάβει μέτρα λιτότητας είναι απλά κενές απειλές για να τρομάξει ο Έλληνας ψηφοφόρος πριν τις εκλογές, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Παρόλα αυτά, οι αγορές συναλλάγματος είναι πιθανό να συνεχίσουν να τιμολογούν τον κίνδυνο μιας ελληνικής εξόδου μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο παραλληλισμός με την κατάσταση της Lehman Brothers το 2008 (δηλαδή ότι είναι «OK για να αποτύχει») είναι σε μεγάλο βαθμό διαφαινόμενος στο παρασκήνιο.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι αγορές εξακολουθούν να δείχνουν διστακτικές να τιμολογήσουν ως σημαντική εξέλιξη για την οικονομία της ευρωζώνης την απόφαση για QE παρά την ευρεία πρόβλεψη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγματι, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί κατά πολύ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι η ζώνη του ευρώ θα ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό οποιαδήποτε στιγμή στο άμεσο μέλλον. Με άλλα λόγια αναμένουμε ενδεχομένως ένα πρόγραμμα QE να είναι προς όφελος, τουλάχιστον της περιφέρειας. Ως εκ τούτου, ένας από τους παράγοντες που έχει βαρύνει το ενιαίο νόμισμα κατά τα τελευταία χρόνια - δηλαδή, διεύρυνση της περιφέρειας - θα πάψει να αποτελεί σημαντική ανησυχία.
Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι άλλοι δύο παράγοντες παίζουν επίσης - και θα συνεχίσουν να το κάνουν - ένα ρόλο-κλειδί στην τελευταία πτώση του EUR/USD: οι τιμές του πετρελαίου και η Ρωσία.
Πρώτον, οι αγορές πετρελαίου έχουν δει ελάχιστη ανακούφιση με τις τιμές να συνεχίζουν να πέφτουν. Αν και οι τιμές πετρελαίου έχουν ακόμη δρόμο για να σταθεροποιηθούν, τονίζουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό αυτή τη στιγμή να υπολείπονται του στόχου (undershooting). Κρίσιμης σημασίας για τη δυναμική των τιμών του πετρελαίου αυτές τις μέρες είναι ότι η παραγωγή σχιστολιθικού που αποτελεί μια βασική κινητήρια δύναμη της τρέχουσας πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δούμε τελικά ένα κατώτατο όριο για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι παραγωγοί θα περιορίσουν την τρέχουσα υπερπροσφορά. Έτσι, στο βαθμό που η πτώση σε EUR/USD είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο (αν και η αιτιότητα μεταξύ των δύο αυτών αποτελεί ένα επίμαχο ζήτημα), θα πρέπει να σταματήσει να έχει αρνητική επίδραση στο ευρώ.
Δεύτερον, η Ρωσία υποφέρει από τη βίαιη πτώση της τιμής του πετρελαίου (παράλληλα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική) με τις αγορές να έχουν σήμερα τιμολογήσει το κίνδυνο μιας χρεοκοπίας της χώρας κοντά στο 35% σε ορίζοντα πέντε χρόνων (σύμφωνα με τα CDS). Αν και η χρεοκοπία δεν αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο, ο κίνδυνος ενός τέτοιου γεγονότος και μόνο ασκεί αρνητικές πιέσεις στο ευρώ λόγω των συνεπειών που θα είχε, κυρίως, για το ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr