Με βάση τις συντεταγμένες των οχτώ περιοχών, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το «Barbaros» θα διεξάγει και πάλι έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Μία από τις περιοχές μάλιστα απέχει μόνο 17,8 ναυτικά μίλια από τα νοτιότερα παράλια της Λεμεσού, ενώ η πιο μακρινή περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 76,6 ναυτικά μίλια. Έρευνες φαίνεται ότι θα γίνουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και κοντά στο οικόπεδα 8, 9, 1, 2 και 3.
Παρακολουθώντας από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων, τα υπουργεία Εξωτερικών κι Άμυνας των δύο χωρών, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό έπειτα κι από συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στο Υπ. Εξωτερικών αποφασίστηκε να υπάρξει ένα ανέβασμα των τόνων σε επίπεδο δηλώσεων. Άλλωστε πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να κινηθεί μεν σε ένα κλίμα αυτοσυγκράτησης, αλλά ταυτόχρονα να μην μείνει αναπάντητη η κίνηση των Τούρκων.
Για επανάληψη «μίας άκρως προκλητικής ενέργειας» από την πλευρά της Άγκυρας που «θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα» έκανε λόγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η νέα οδηγία «δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Υπογράμμισε ακόμη πως παρά τις επίπονες προσπάθειες και την επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η νέα τουρκική οδηγία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιός φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη διέξοδο στο αδιέξοδο, που δημιούργησε η Τουρκία. Αυτός, επεσήμανε, ήταν ο στόχος της δήλωσης του Κυπρίου προέδρου ότι «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης».
Σημειώνεται ότι την Τρίτη, με δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος καταδίκασε τη νέα NAVTEX και τη στάση της Τουρκίας.
«Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Barbaros», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπληρώνει: «Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr