Άλλος ένας νεκρός προστέθηκε, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, στα θύματα της ναυτικής τραγωδίας του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 11. Όπως ανακοίνωσε και το ελληνικό Λιμενικό, βάσει της ενημέρωσης από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, πρόκειται για μία γυναίκα.
Δύο από τους νεκρούς είναι Έλληνες, καθώς από το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοινώθηκε ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη επιβεβαίωσε την ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα, από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, 57 ετών από την Ημαθία. Η σορός έχει μεταφερθεί στην Πολυκλινική του Μπάρι Ιταλίας.
Η ιταλική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τρεις Ιταλοί και δύο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια ρυμούλκυσης του πλοίου.
Οι τρεις είναι οι Ιταλοί που έχασαν τη ζωή τους είναι οδηγοί φορτηγών και αναγνωρίστηκαν. Πρόκειται για τον Τζοβάνι Ρινάλντι, τον Κάρμινε Μπαλτζάνο και τον Μικέλε Λιτσάρντι, ενώ αγνοείται ένας τέταρτος οδηγός, ο Τζουζέπε Μανκούζο, αγνοείται.
Οι τελευταίες πληροφορίες για την τύχη του Μανκούζο, σύμφωνα με την Corriere della Sera, αναφέρουν πως τηλεφώνησε στον γιο του λίγη ώρα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλοίο λέγοντάς του πως βρισκόταν σε μία σωστική λέμβο. Έκτοτε, η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν δυνατή.
Μια δική της τραγωδία περνά την ίδια ώρα η οικογένεια του Γιώργου Δούλη, ο οποίος ήταν ο πρώτος νεκρός τα στοιχεία του οποίου ανακοινώθηκαν από τις ιταλικές αρχές. Κι αυτό γιατί εκτός από τον πόνο για τον χαμό του δικού τους ανθρώπου οι συγγενείς του βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αλαλούμ των Ιταλών, οι οποίοι κατέληξαν να δώσουν στους γιους του να αναγνωρίσουν ένα πτώμα που δεν ήταν όμως του πατέρα τους.
«Ο πατέρας μου είναι 67 χρονών. Μάλλον θα έχασε τις δυνάμεις του και θα πρέπει να μη ζει» λέει ο Ανδρέας Δούλης που μίλησε με τη μητέρα του. «Ο πατέρας μου, η μητέρα μου και ένας άλλος κύριος παγιδεύτηκαν σε μια σωλήνα. Το πτώμα που έδειξαν πρέπει να ανήκει στον άλλο κύριο» συμπληρώνει καθώς ο αδερφός του βρέθηκε μπροστά σε ένα άγνωστο στον ίδιο πτώμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι Έλληνες διασωθέντες είναι 236, ενώ συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων. Ο αριθμός περιλαμβάνει και τους επιβαίνοντες που βρίσκονται στο πολεμικό πλοίο «Saint Georgio».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, ανέφερε ότι το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανέρχεται σε 201 ανθρώπους.
Οι πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο Norman Atlantic είναι συγκεχυμένες, ενώ κορυφώνεται και η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Τις προηγούμενες ώρες υπήρξε εμπλοκή με τις λίστες διασωθέντων και επιβαινόντων μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφοροποίηση και ως προς τον αριθμό των αγνοουμένων.
Συνολικά, 38 άτομα θεωρούνται αγνοούμενα. Η εκτίμηση για τους αγνοούμενους γίνεται βάση της επικαιροποιημένης λίστας της ANEK που πλέον αριθμεί 475 επιβαίνοντες. Η Ιταλία κάνει λόγο για 499 επιβαίνοντες, λαμβάνοντας υπόψη 18 υπεράριθμους επιβάτες και τρεις επιβεβαιωμένους μετανάστες.
Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν μπορεί να θεωρείται απόλυτος, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στο Norman Atlantic πιθανώς επέβαιναν παρανόμως και μετανάστες στο γκαράζ.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε κανένας άνθρωπος να μη βρίσκεται αβοήθητος κάπου, γι΄ αυτό συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Πρόσθεσε πως διάθεση της Πολιτείας είναι να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο, ενώ όπως είπε στόχος είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι Έλληνες που επέβαιναν πάνω στο πλοίο.
Προκαταρκτική έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη
Παράλληλα με έγγραφό του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζητεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη την επίσπευση της διαδικασίας για τη διερεύνηση του ναυτικού δυστυχήματος του πλοίου «Norman Atlantic».
Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας, οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην έκδοση τεχνικού πορίσματος ανεξαρτήτως του τι θα βγάλουν οι ιταλικές αρχές.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κινήσει τις διαδικασίες και η υπόθεση ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: Για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.
Ο φάκελος για τη διενέργεια προανάκρισης δόθηκε στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Η ιταλική δικαιοσύνη από την πλευρά της, αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.
Μετά τις καταγγελίες των διασωθέντων για πλήρη απουσία του πληρώματος κατά τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την τραγωδία.
Οι αρχές καλούνται να εξακριβώσουν εάν λειτούργησαν, όπως όφειλαν, τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου, εάν και πως αντιμετώπισε το πλήρωμα την πυρκαγιά από την αρχή, καθώς αρκετοί τραυματίες υποστήριξαν ότι δεν σήμανε συναγερμός, κατάλαβαν μόνοι τους την φωτιά και επιχείρησαν χωρίς βοήθεια να συνδράμουν άλλους επιβάτες προκειμένου να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ηλικιωμένης επιβάτιδας η οποία μετά την άφιξη του cruise europa στην Πάτρα σε απόγνωση δήλωσε στην κάμερα ότι αναζητά τον άνδρα της, αλλά κανείς δεν την ενημερώνει πού βρίσκεται. Επίσης κατήγγειλε απαράδεκτες συμπεριφορές από τους Ιταλούς διασώστες, οι οποίοι όπως είπε τους κλότσαγαν, τους έβγαζαν τα σωσίβια και έβαζαν στη θέση τους Ιταλούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr