Επίσης περιέγραψε το στόχο της ελληνικής πλευράς για διαμόρφωση δύο πιστωτικών γραμμών, μίας Ευρωπαϊκής και μίας από το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές. Κομβικό σημείο σε αυτή τη συζήτηση είναι η χρήση των πόρων του ΤΧΣ αλλά και ο ρόλος του ΔΝΤ που γίνεται προσπάθεια να έχει ρόλο εγγυητή. Με αυτό το δεδομένο είναι προφανές ότι επιδιώκεται το ΔΝΤ να μετασχηματίσει το ρόλο του στη χώρα έχοντας μια a la carte σχέση.
Την ίδια ώρα κύκλοι του Πρωθυπουργού εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενος νέας συνάντησης με την Τρόικα.
Πάντως χωρίς συμφωνία με την τρόικα, με ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα αλλά και με το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου ως καταληκτικού σημείου για την αξιολόγηση να αποτελεί παρελθόν, το οικονομικό επιτελείο καλείται να σχεδιάσει νέα στρατηγική απέναντι στους δανειστές. Παράλληλα θα πρέπει να υποστηρίξει έναν προϋπολογισμό στη Βουλή που ήδη συζητείται και δεν έχει την έγκριση των δανειστών όντας ανοικτός σε αλλαγές.
Αναμφισβήτητα τα μάτια είναι στραμμένα στο επόμενο βήμα στη συνεδρίαση του Euro Working Group, την Πέμπτη όπου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και η επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του προγράμματος.
Πάντως ακόμα παράγοντες στο Βερολίνο αλλά και στην Αθήνα ότι παρά το αδιέξοδο τελικά, θα βρεθεί λύση, έστω και αν αυτή σημαίνει πολιτική παρέμβαση και συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα.
Βασικές διαφορές δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό
Οι Επικεφαλής της τρόικας επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δις ευρώ, που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Επιχείρημά τους το γεγονός ότι φέτος είχαμε 1 δις ευρώ αποθεματικό , αλλά και ότι η είσπραξιμοτητα στον ΕΝΦΙΑ θα ξεπεράσει το 75%, κι όχι 66% όπως λέει η τρόικα. Σημειώνεται ότο με΄χρι σήμερα με εκκρεμούσες 4 δόσεις έχρι τώρα ειναι 44% με το ποσό των 1,147 δισ. ευρώ ήδη να είναι στα ταμεία
Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Euro Working Group, ετοιμάζει το Plan Β για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η ενδιάμεση λύση που ετοιμάζεται είναι μια τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την αξιολόγηση αλλά και για την ολοκλήρωση κάποιων μέτρων.
«Εάν χρειαστεί μπορεί να έχουμε μια περαιτέρω παράταση κάποιων συζητήσεων -νομίζω ότι δεν αμφισβητεί και δεν βάζει εν αμφιβόλω τον τελικό στόχο» δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς η συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αντι-λαϊκά μέτρα θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέχρι το τέλος του έτους και επώδυνα μέτρα δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά.
Όπως όλα δείχνουν αυτό που κολλάει την όλη διαπραγμάτευση είναι η στάση του ΔΝΤ, που για να διασφαλίσει τα ποσά που έχει δανείσει στην Ελλάδα, θέλει ρόλο και στην επόμενη φάση και έτσι δεν αποκλείεται να κάνει χρήση του καταστατικού του και να ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει αλλά κανείς δεν παραδέχεται.
Πάντως συνολικά η τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια σε δυο κομβικά ζητήματα, το δημοσιονομικό κενό που επιμένει οτι υπάρχει και το ασφαλιστικό που επίσης επιμένει να αυξηθούν τα όρια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε αλλα περισσότερα και σε αλλά λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review». Ακριβώς επειδή ειναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω είπε ο αξιωματούχος και τόνισε οτι η κάθε πλευρα εχει τις θέσης της, δεν θα ήθελα να μπω σε επιμέρους.
Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενο αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς αλλα επιμένει οτι υπάρχει. Δεν έχει τελειώσει η ποσοτικοποίηση αλλα εχει γεφυρώσει σε μεγάλο μέρος.
Τα μηνύματα πάντως για το αδιέξοδο των συζητήσεων είχαν έρθει από νωρίς, όταν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ (Κλ. Μαζούχ) και του ΔΝΤ (Ρ. Γκογιάλ) αναχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και στο κτίριο παρέμεινε μόνο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλλο.
Λιγομίλητος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν κατά την αποχώρησή του και ο Ντέκλαν Κοστέλο, τονίζοντας απλά ότι «ήταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση», η οποία θα συνεχιστεί.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr