Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σφακιανάκης για το cyberbullying (εκφοβισμός νέων μέσω διαδικτύου) που ευτυχώς στη χώρα μας παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, όπως είπε.
Σε αρκετές περιπτώσεις η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κληθεί ν’ αποτρέψει απόπειρες αυτοκτονιών νέων ανθρώπων σε live σύνδεση με chat rooms του Διαδικτύου. Όπως τόνισε, μέσω του cyberalert, της «κόκκινης» γραμμής της Δίωξης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι αστυνομικοί και χάρη στην ταχύτατη κινητοποίησή τους έχουν αποτραπεί το τελευταίο έτος 1068 απόπειρες αυτοκτονίας νέων σε real time στο Διαδίκτυο. Σε 180-200 από αυτές τις διασώσεις οι νέοι νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων αλλά όλες οι περιπτώσεις είχαν θετική εξέλιξη.
Ένα τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολείται επίσης αποκλειστικά με την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, εντοπίζοντας τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των παιδόφιλων ή αλλιώς «αρπακτικών», όπως τους ονομάζουν στη Δίωξη, μέσα σε chatrooms όπου έρχονται σε επαφή με τα ανυποψίαστα θύματά τους.
Μπορεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «πολεμάει» όλες τις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου, αλλά ο κ. Σφακιανάκης επιμένει πως ο διαδικτυακός κόσμος και τα social media είναι μαγικά και δίνουν πολλές ευκαιρίες, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά «κλειδιά» που έχουμε στη διάθεσή μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr