Ο κ. Ρόντος κλήθηκε να λογοδοτήσει στη δικαστική λειτουργό για κατηγορίες που αφορούν απιστία στην υπηρεσία, ψευδείς βεβαιώσεις κ.ά. σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις στην εν λόγω ΜΚΟ ύψους, σύμφωνα με τη δικογραφία, 9 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που φέρεται να δόθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες σε συνολικά οκτώ πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιώτες, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο πρόεδρος της ΜΚΟ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, ο κ. Ρόντος, ως υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα από 10/7/2002 έως 24/1/2003, υπέγραψε δικαιολογητικά για την εκταμίευση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του.
Ο κ. Ρόντος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ο ρόλος του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Αμφισβητεί, επίσης, μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται.
Συγκεκριμένα ο κ. Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες, που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του. Προσκόμισε μάλιστα στην ανάκριση γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που και δημόσια έχει προβάλει ο κατηγορούμενος, ο ρόλος του ήταν πολιτικός, λόγω της εμπειρίας του σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής και αφορούσε τη συνεργασία του με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδας ως κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ.
Τονίζει, τέλος ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr