H άνοδος του δολαρίου έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης για δολαριακά assets.
Το δολάριο βρίσκεται σε ανοδική τάση από το Μάιο, όταν και βρήκε στήριξη στις 79 μονάδες. Έκτοτε βρέθηκε στην αντίσταση των 80,50 μονάδων όπου υπήρξε μια μικρή ταλαιπωρία και τις τελευταίες ημέρες τα κέρδη είναι σημαντικά με το δείκτη δολαρίου να κλείνει χθες στις 82,21 μονάδες.
Αν η διάσπαση αυτή αποδειχθεί επιτυχημένη, ο επόμενος στόχος για το δολάριο εντοπίζεται στην περιοχή των 85 μονάδων. Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης;
- Πτώση για τις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν ως νόμισμα το δολάριο (άρα άνοδος των τιμών τους)
- Πτώση για τα εμπορεύματα
Οι παραπάνω είναι μόνο δυο από τις συνέπειες αλλά θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι οι πιο βασικές. Επιπλέον, πίσω από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλά άλλα assets συνδεδεμένα τα οποία θα αντιδράσουν αλυσιδωτά.
Πτώση για τις αποδόσεις των ομολόγων που αποτιμούνται σε δολάρια
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άνοδος του δολαρίου έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης για δολαριακά assets. Εκτός από τις μετοχές, τα αμερικανικά ομόλογα αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων θεωρούνται πολύ χαμηλές και ότι κάποιος δεν έχει νόημα να επενδύσει σε αυτά. Αν λάβουμε υπόψη μας την απόδοση των αμερικανικών treasuries που είναι περίπου 2,4% το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφαιρέσουμε και τον πληθωρισμό, θα πάρουμε μια απόδοση της τάξης του 0,4%-0,5%. Πραγματικά «ψίχουλα». Στις αγορές όμως, οι συγκρίσεις γίνονται διαφορετικά.
Θα πρέπει να εξετάσουμε και τις εναλλακτικές των αμερικανικών δεκαετών. Τα γερμανικά Bunds είναι κοντά στο 1,0%, τα ισπανικά κοντά στο 2,4%, τα ιταλικά στο 2,6% και τα βρετανικά Gilts στο 2,4%. Υπό αυτό το πρίσμα, τα αμερικανικά ομόλογα δεν είναι και τόσο άσχημη επένδυση, για όλους αυτούς τους institutionals που ασχολούνται με το σοβαρό bond investing.
Πτώση για τα εμπορεύματα
Τα εμπορέυματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο δολάριο και τα πολύτιμα μέταλλα ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, η πτώση του δολαρίου συνδυάστηκε με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ενίσχυσε τα πολύτιμα μέταλλα τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως αλλάζει. Όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι τόσο για το χρυσό όσο και για το ασήμι. Και αν δεν προεξοφλούμε μια πολύ μεγάλη πτώση, σίγουρα αναμένεται να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας και των διακυμάνσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr