Στη συνέντευξή του ο κ. Ανδρεάδης αναφέρεται στην ενίσχυση των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και εκφράζει την αισιοδοξία ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσθέσει επιπλέον 9% στο ΑΕΠ.
Ανοικτό στοίχημα παραμένει η -πολυπόθητη- επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προώθηση των επενδύσεων στις υποδομές, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και το χωροταξικό, καθώς και η συνταγματική, όπως υπογραμμίζει, προστασία των επενδυτών.
"Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο τομέας του τουρισμού την τελευταία διετία καταγράφει όχι μόνο μία εντυπωσιακά θετική πορεία με νέα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, αλλά και σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από τους βασικούς ανταγωνιστές μας Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία, κερδίζοντας μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Η Ελλάδα έτσι ανεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας πλέον την 16η θέση από πλευράς εσόδων, ενώ ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανοδική αυτήν πορεία τα επόμενα χρόνια. Οι λόγοι αυτής της επιτυχίας είναι αρκετοί", σημειώνει.
Βελτιώνεται η σχέση ποιότητας-τιμής
"Καταρχάς", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, "έχει βελτιωθεί σημαντικά η σχέση ποιότητας/τιμής του τουριστικού μας προϊόντος, αν και υπάρχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια. Η Ελλάδα παραμένει ένας εξαιρετικά ελκυστικός και ασφαλής προορισμός με μοναδικό κλίμα, φυσική ομορφιά και ποικιλία, φιλόξενους κατοίκους, καλής ποιότητας μονάδες, μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα και εξαιρετική αγροτική παραγωγή και γαστρονομία. Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος. Παραδείγματος χάριν, σήμερα η χώρα διαθέτει το 40% των κλινών της σε 4 και 5 αστέρια, όταν την χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%. Τα κύρια μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι πλέον ανοικτά 08:00 έως 20:00, 7 μέρες την εβδομάδα".
"Επίσης", προσθέτει, "το δίκτυο διάθεσης αλλάζει με έμφαση σε τακτικές και πτήσεις χαμηλού κόστους, που πρώτη χρονιά φέτος, είναι περισσότερες από τις πτήσεις charter στους εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης προορισμούς. Ποιοτικά boutique και αυθεντικά ξενοδοχεία αναπτύσσονται παντού, ενώ και στην εστίαση έγιναν εντυπωσιακά βήματα".
"Τέλος", υπογραμμίζει, "καταφέραμε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και με την βοήθεια δικών μας εργαλείων, όπως η Marketing Greece και το Discover Greece, να μετατρέψουμε την εξαιρετικά αρνητική εικόνα της χώρας, που όμως ενίσχυσε και την παγκόσμια προσοχή, σε ιδιαίτερα θετική, χρησιμοποιώντας προφανώς εκτός από τα παραπάνω και την πολιτική σταθερότητα και την επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, που σήμερα εκπέμπει η πατρίδα μας".
Εικοσιτέσσερα εκατομμύρια αφίξεις
Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρεται και στις προβλέψεις για την αύξηση των αφίξεων τα επόμενα έτη, ενώ τονίζει την ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων στις υποδομές, προκειμένου η χώρα μας να καταφέρει να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της.
"Με βάση τη πρόσφατη μελέτη του ΣΕΤΕ, έως το 2021 η χώρα μας μπορεί να φιλοξενεί 24 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων, με μέσο έσοδο 850 ευρώ, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή ο τουρισμός να παράξει επιπλέον 9 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Παρατηρούμε όμως ότι η ζήτηση για τον ελληνικό τουρισμό έχει φέρει πιο κοντά την επίτευξη των στόχων του 2021. Τα φετινά νούμερα αφίξεων θα επιτευχθούν 3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο" αναφέρει.
"Αυτό σημαίνει", όπως σημειώνει με έμφαση, "ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες επενδύσεις σε υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε νωρίτερα τον όγκο των επισκεπτών και να είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε σε τουρίστες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και άρα να αυξήσουμε την ταξιδιωτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε άμεσα 250.000 κρεβάτια στις κατηγορίες 4 - 5 αστέρων".
"Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων με γνώμονα όχι αποκλειστικά την τιμή αγοράς αλλά την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μακρόχρονου σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις σύνθετες απαιτήσεις της περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού".
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ανδρεάδης δηλώνει ότι "πρέπει άμεσα να αναπτυχθούν περαιτέρω τα προϊόντα city break και του συνεδριακού τουρισμού, τα οποία συνδυαζόμενα με τον πολιτιστικό μας πλούτο, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στο σύνολο του τουρισμού μας.
Στο επόμενο συνέδριο του ΣΕΤΕ, 20 & 21 Οκτωβρίου, αναφέρει, "θα συζητηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τους τρόπους και τα προϊόντα τα οποία μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν, ανοίγοντας»την τουριστική περίοδο, καταρχάς κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου - Απριλίου και Οκτωβρίου - Νοεμβρίου".
Ποιες είναι οι αναγκαίες αλλαγές
Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, με βάση τα τελευταία στοιχεία αφίξεων που έχει στη διάθεσή του ο ΣΕΤΕ, στο τέλος του έτους "θα μιλάμε για 19 εκατομμύρια διεθνών αεροπορικών αφίξεων, χωρίς την κρουαζιέρα που θα φέρει άλλα 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Στόχος μας επίσης είναι να επιτύχουμε τα 13 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, συμβάλλοντας με περίπου 1 επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας".
Και προσθέτει ότι "φιλοξενώντας λοιπόν περίπου 2 φορές τον πληθυσμό της χώρας μας, θα πρέπει φέτος να δείξουμε μεγάλη προσοχή σε μια σειρά ζητημάτων, όπως, η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της αισχροκέρδειας και της μαύρης εργασίας που δυστυχώς, παρά το ότι αναφέρονται σε μικρό σχετικά ποσοστό των επιχειρήσεων, εξακολουθούν και μας απασχολούν".
Ο κ. Ανδρεάδης καταλήγει, τονίζοντας πως "σε επίπεδο νομοθεσίας, πρέπει να λυθούν τα καίρια ζητήματα ενός απλού, σταθερού και ελκυστικού φορολογικού νόμου, η συνολική χωροταξική ρύθμιση και το Κτηματολόγιο στην χώρα, η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και να υπάρξει συνταγματική προστασία του επενδυτή, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεφύγει από την αστάθεια, τους υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την απαράδεκτα υψηλή ανεργία".
"Και είναι κρίμα", δηλώνει χαρακτηριστικά, καθώς "η χώρα μας μπορεί να γίνει μία χώρα ευχάριστη και ελκυστική προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών στους έλληνες και ξένους επισκέπτες, όχι μόνο προσωρινά αλλά σε μόνιμη βάση. Μία χώρα που θα είναι ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετική ανάπτυξη του real estate, της υψηλού επιπέδου αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και του εμπορίου της, δηλαδή όλης της Ελληνικής οικονομίας".
Γιώργος Κωστούλας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr