Το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης έχει μεγάλες ομοιότητες με αυτό της αντίστοιχης ιαπωνικής περιόδου
Ο κολοσσός WisdomTree εκπόνησε μια έρευνα προκειμένου να καταδείξει τις πιθανές ομοίοτητες Ευρώπης και Ιαπωνίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα σταθερά υποτιμημένο ευρώ. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, υπήρχε η αρνητική συσχέτιση (ή αντίστροφη συσχέτιση) μεταξύ της απόδοσης των ιαπωνικών μετοχών και του γεν. Όσο το γεν σημειώνε πτώση, οι ιαπωνικές μετοχές σημείωναν άνοδο. Η άνοδος του Nikkei κατά το 2012 και το 2013 ξεκίνησε όταν η BoJ προχώρησε σε μια τεράστια νομισματική χαλάρωση προκειμένου να οδηγήσει σε έξοδο από την πολυετή φάση του αποπληθωρισμού.
Η ενέργεια αυτή, οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση του γεν, που με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση των εταιρικών κερδών για τις ιαπωνικές πολυεθνικές. Σήμερα, οι ιαπωνικές μετοχές, αποτελούν τις φθηνότερες μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών καθώς τα κέρδη έχουν αυξηθεί περισσότερο από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών, σημειώνει η WisdomTree.
Πλέον, υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι η Ευρώπη μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ιαπωνία. Πρώτο και βασικότερο, ο Mario Draghi, ως επικεφαλής της ΕΚΤ έχει θεσπίσει τα πιο τολμηρά μέτρα νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης. Επιπλέον, η WisdomTree παρατηρεί τη δημιουργία μιας αρνητικής συσχέτισης μεταξύ του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών. Αυτή η αρνητική συσχέτιση δεν αποτελεί φαινόμενο, σημειώνουν οι αναλυτές.
Μια ανασκόπηση αυτής της αρνητικής συσχέτισης στην Ιαπωνία
Με τα χρόνια, το γεν αύξησε σημαντικά την αρνητική του συσχέτιση με τις μετοχές. Αν και από τις αρχές του 1970 υπήρχε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ γεν-μετοχών για 25 ολόκληρα χρόνια, αυτό άρχισε να αλλάζει δραματικά από το 1995. Η νέα εποχή της αρνητικής συσχέτισης μεταξύ γεν και μετοχών, συνέπεσε με μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, αποπληθωρισμού και μηδενικών επιτοκίων.
Το μακροοικονομικό υπόβαθρο, είναι σε αρκετά σημεία παρόμοιο με αυτό που υπάρχει σήμερα στην Ευρωζώνη, σημειώνει η WisdomTree, καθώς από τις αρχές του 2014 ευρώ και ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν μια σταθερή αρνητική συσχέτιση.
Επιπλέον, μια άλλη ανάλυση της Citigroup, παρουσιάζει τρεις λόγους που αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την αρνητική συσχέτιση μεταξύ του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών.
1. QE: Μετά τα νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, οι περισσότεροι αναμένουν την ανάληψη ακόμα μεγαλύτερης δράσης με την επιλογή ενός QE. Οι απόψεις αυτές στηρίζονται στις εκτιμήσεις για ιδιαίτερα χαμηλό πληθωρισμό. Όπως και στην Ιαπωνία, ο αποπληθωρισμός οδήγησε σε μεγαλύτερη πτώση του γεν και σε άνοδο των μετοχών.
2. Επιθετική πολιτική προκειμένου να ενθαρρυνθούν στρατηγικές hedging: Οι λεκτικές παραμβάσεις, τα αρνητικά επιτόκια και οι άλλες νομισματικές παρεμβάσεις οδηγούν σταδιακά σε ένα χαμηλότερο ευρώ. Οι μεγάλοι επενδυτές που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκά assets θα πρέπει να καλυφθούν (hedging) για την περίπτωση της πτώσης της ισοτιμίας και αυτό θα μετριάσει, σε μικρό βαθμό όμως, τον αντίκτυπο των θετικών εισροών προς το ευρώ.
3. Το ευρώ γίνεται το νέο νόμισμα για carry trade: Καθώς η Ιαπωνία επιστρέφει σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού και υψηλότερης ανάπτυξης, η Ευρωζώνη δίνει τη δική της μεγάλη μάχη να διατηρήσει ένα μικρό ρυθμό ανάπτυξης και να αποφύγει τον αποπληθωρισμό. Από την άλλη, η ΕΚΤ βρίσκεται στο ξεκίνημα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης. Και όπως σημειώνει η Citi, σε αυτές τις περιπτώσεις οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις. Η Citi εκτιμά ότι το ευρώ θα γίνει το νέο funding currency και αυτό θα σπρώξει τις μετοχές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr