Η δημιουργία του φράκτη στον Έβρο αλλά και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργούν έντονες συνθήκες πίεσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την περιοχή της Δωδεκανήσου, εδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου. Καθημερινά είναι τα περιστατικά διασώσεων, αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Η συνεχής παρουσία της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και του FRONTEX φέρνει καθημερινά αποτελέσματα, ωστόσο οι εντεινόμενες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν έντονη ανησυχία στις Ελληνικές αρχές ασφαλείας, καθώς η πίεση που δέχεται η χώρα και ειδικά οι μικρές κοινωνίες των νησιών είναι δυσανάλογα μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν εντοπιστεί 9.500 παρανόμως εισελθόντες, ενώ έχουν συλληφθεί 113 με την κατηγορία ότι μετέχουν σε κυκλώματα παράνομης διακίνησης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα νούμερα είναι πολλαπλάσια καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις που δεν τυγχάνουν εντοπισμού.
Πίεση στην ΕΕ
Ήδη η χώρα εξετάζει το πώς, με αφορμή και τη συγκρότηση της νέας Κομισιόν, σε συνεργασία με την προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλία, θα θέσει θέμα συνολικής αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και της συνθήκης Δουβλίνο II, που επιβάλλει στο κράτος μέλος, όπου γίνεται η αρχική παράνομη είσοδος να διαχειρίζεται τoν παρανόμως εισελθόντα. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους, λες και εκεί είναι το σημείο όπου επιθυμούν οι ίδιοι να εγκατασταθούν.
Με τον τρόπο αυτό, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες, αφήνουν τα συνοριακά κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα να βγάλουν "το φίδι από την τρύπα", με αντάλλαγμα κάποιους μόνο πόρους από τα τρία ταμεία που χρηματοδοτούν δράσεις διαχείρισης μεταναστευτικών ροών. Ουσιαστικά, χωρίς να εξετάζονται οι κοινωνικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις, αφήνουν στην Ελλάδα το βαρύ φορτίο να αστυνομεύει τα Ευρωπαϊκά σύνορα και να φροντίζει για τους μετανάστες, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης
Η τελευταία τραγωδία
Στο μεταξύ, έξι είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα θύματα της τελευταίας τραγωδίας με μετανάστες, στην περιοχή 11 ναυτικών μιλίων από το Καρλόβασι Σάμου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στην Τουρκία εντοπίστηκαν δύο ακόμη σωροί (ένας άντρας και μια γυναίκα). Σημειώνεται ότι 15 από το ναυάγιο πλοιαρίου, που μετέφερε 38 άτομα.
Με τα νησιά να βρίσκονται σε διαρκή κόκκινο συναγερμό, επίσκεψη στα Δωδεκάνησα πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Σε Τήλο, Σύμη, Χάλη συναντήθηκε με τις δημοτικές αρχές και επιθεώρησε τις Λιμενικές Αρχές Τήλου. Ειδικά στην ακριτική Τήλο, η δήμαρχος Μαρία Καμμά- Αλειφέρη έστειλε μήνυμα SOS, καθώς μόνο στο νησί τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις διάσωσης μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια φιλοξενούνται στο σχολείου του Μεγάλου Χωριού.
"Μόνο τον τελευταίο μήνα στην Τήλο είχαμε πέντε περιστατικά εντοπισμού, διάσωσης και σύλληψης παράνομων μεταναστών. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι επισημάνσεις που έχω διατυπώσει από καιρό, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για ραγδαία αύξηση του φαινομένου, λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή", ανέφερε από την Τήλο ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός, άκουσε τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας να εκφράζουν την πλήρη συμφωνία τους στην επισήμανσή του για εξεύρεση χώρου προσωρινής υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, "ώστε και να μην στοιβάζονται στο λιμάνι, πλήττοντας την τουριστική εικόνα του νησιού, αλλά και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται οι συνθήκες μιας αξιοπρεπούς παραμονής για 24 ή 48 ώρες".
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr