Νωρίτερα, η κυβέρνηση εστίασε τις επικρίσεις της στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντάς τον για διαδικαστικά τερτίπια και πολιτικές σκοπιμότητες, ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ώρα πάντως της συνεδρίασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στο Α' Θερινό Τμήμα, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο της Βουλής, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για βαθιά αντισυνταγματική εκτροπή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ".
Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, αφού υπογράμμισε ότι βάσει του συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής δεν συντρέχουν λόγοι για συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης, έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής ανωμαλίας, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. "Ήταν μια πρόβα τζενεράλε του κ. Τσίπρα για να μην φανεί παράδοξο μετά από λίγους μήνες. Απέτυχε όμως, γιατί τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να δείξουν κίτρινη κάρτα στον κ. Τσίπρα και του είπαν μην μας θεωρείτε δεδομένους στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
Παράλληλα, ο κ. Σταμάτης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική του θέση στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και αν αποδέχεται τη συνολική πρόταση του ΚΚΕ που ζητά ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον μουντζούρη αλλά όχι τη μουντζούρα και προσπαθεί να το αποφύγει, για αυτό δεν προσέρχεται στη Βουλή για να μην αποκαλυφθεί", σημείωσε δεικτικά ο κ. Σταμάτης. Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε και στη ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας την ότι "θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα σωστή".
"Από τη μια απορρίπτει τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής και από την άλλη θέλει να συναθροιστούν οι ψήφοι της. Αυτά είναι αντιφάσεις πολιτικές και όχι καθαρές θέσεις, που σας οδήγησαν και στην εκλογική σας συντριβή", υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε λαθροχειρία την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι αν ισχύει η δήλωση του κ. Κουβέλη ότι δεν δέχεται να συναθροιστούν με τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής αλλά μόνο με του δημοκρατικού τόξου οι υπογραφές των βουλευτών τους, τότε είναι κενή περιεχομένου. "Κάνετε λαθροχειρία. Λέτε να συναθροίζονται του ΚΚΕ όταν το ίδιο δεν θέλει, καθώς είναι τελείως διαφορετική η πρόταση του. θα τους συναθροίσετε με το ζόρι;" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Παράλληλα, καυτηρίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι μεγάλο ζήτημα ότι ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται να συναθροιστούν οι υπογραφές της με αυτές της Χρυσής Αυγής, το δέχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και αυτό αναδεικνύει νέα πολιτικά δεδομένα συμμαχιών.
"Η ψύχραιμη και η σύνεση της ΔΗΜΑΡ στη πόλωση δείχνει την δημοκρατική νηφαλιότητα μας. Η Δημοκρατία δεν είναι άσπρο - μαύρο", σχολίασε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Πανούσης. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στη συζήτηση για να δείξει ότι σέβεται τις δημοκρατικές λειτουργίες. Όπως υποστήριξε η κ. Γιαννακάκη, το Α' Θερινό Τμήμα είναι αναρμόδιο να αποφασίσει επί της πρότασης δημοψηφίσματος καθώς το σύνταγμα μιλά για λειτουργία εν ολομέλεια της Βουλής και απαιτεί τις υπογραφές 120 βουλευτών, τις οποίες δεν έχει ένα θερινό Τμήμα.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας καταλόγισε στην Αντιπολίτευση "κίνηση πολιτικού τακτικισμού" και επέκρινε ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ "για προσπάθεια συντήρησης κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας". Παράλληλα, χαρακτήρισε τις προτάσεις για δημοψήφισμα "προσπάθεια ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για λόγους εντυπώσεων".
Ο κ. Μπούρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ, καθώς προκύπτει ότι είναι διαφορετικό το σκεπτικό, ούτε όμως και της ΔΗΜΑΡ καθώς "η πρότασή της είναι πολύπλευρη". "Οι επτά προτάσεις δεν είναι όμοιες, δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο κείμενο όπως ορίζουν το σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής", κατέληξε.
Ο Παναγιώτης Ρήγας, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "η στρατηγική και ο στόχος του είναι, με κάθε τρόπο, να εμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας". "Αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπηρετήσει. Προσπαθεί να ηγηθεί του μετώπου της Αντιπολίτευσης. Πιστεύει ότι με ηγέτη τον κ. Τσίπρα θα πάει όλη η Αντιπολίτευση σε ένα αρραγές μέτωπο για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκλογή", τόνισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: "Δεν ανεχόμαστε να θεωρείτε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να παίζετε με τους θεσμούς, ότι μπορεί η χώρα να σέρνεται πίσω από τα καπρίτσια της Αντιπολίτευσης. Δεν θα ανεχτούμε τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι οι έξι από τις επτά προτάσεις που κατατέθηκαν καταλήγουν στο ίδιο θέμα, ενώ του ΚΚΕ έχει διαφορετικό αίτημα και δεν αθροίζονται οι υπογραφές των βουλευτών του με τις υπόλοιπες, καθώς δεν είναι ίδιες. Σχολιάζοντας τη δήλωση της ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα αφήσει να αθροιστεί η πρότασή της με της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για "πολιτική στάση που την τιμά μεν", ωστόσο -όπως είπε- "την παίρνεις πίσω, όταν δεν το θέλεις αυτό, αφού το σύνταγμα απαιτεί 120 υπογραφές".
"Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Ή φτιάχνεις κείμενο ενιαίο και βάζουν την υπογραφή τους αυτοί που θέλουν και αθροίζονται οι ψήφοι τους ή δεν συμμετέχεις. Όλα τα άλλα είναι διαδικαστικά τερτίπια", τόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ενώ κατέληξε λέγοντας: "Δεν μας φοβίζει μια γενικευμένη συζήτηση στην Ολομέλεια. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να παίξουμε με τους θεσμούς. Εκπτώσεις στους θεσμούς, όπως τους θέλει ο κ. Τσίπρας, "αλά καρτ" δεν θα κάνουμε. Όποιος προσπαθεί να διαλύσει την πολιτική ζωή ομαλότητα και τη σταθερότητα της χώρας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει παράταση της ανωμαλίας δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε".
Από την Χρυσή Αυγή, η Ελένη Ζαρούλια έκανε λόγο για κατάλυση του πολιτεύματος και κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για άνευ λόγου αντιπαράθεση καθώς, όπως είπε, ποτέ δεν έχει γίνει στη χώρα δημοψήφισμα. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μας έχουν νομιμοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες. Δεν είμαστε υπάλληλοι σας για να μας νομιμοποιήσετε εσείς".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr