Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε "σχετικά με τα δημοσιεύματα περί αλλαγής της εργατικής νομοθεσίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων", τα οποία "αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82)", το ΠΑΣΟΚ "επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους".
Σημειώνει ακόμα το ΠΑΣΟΚ ότι "δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων" και υπογραμμίζει: "δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε".
Ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την εφημερίδα τα "Νέα", αλλάζει ριζικά ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που
προωθεί η κυβέρνηση και που θα ψηφιστεί στα τέλη του 2014. Θα απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 51% των μελών των συνδικάτων προκειμένου να προχωρήσει κάποιος κλάδος σε απεργία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έως το τέλος του έτους αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αν και ήδη στα σχέδια αυτά έχει εκφράσει τη διαφωνία του το ΠΑΣΟΚ.
Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται:
- Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.
- Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ). Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης
- Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων. Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων.
- Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών. Το καθεστώς θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr