"Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Ρομπάι δεν διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα, πάντως, με έναν βρετανό αξιωματούχο, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν. Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 16 Ιουλίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται "υπερηφάνεια και τιμή" επειδή οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ τον επέλεξαν για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Αισθάνομαι υπερηφάνεια και τιμή που έλαβα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γιούνκερ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιουλίου, για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανέφερε διπλωματική πηγή. Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν φαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.
Σαμαράς: Η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη κοινή συνέντευξη τύπου με τους προέδρους της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφέρθηκε στην ανάδειξη του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρόσωπο του είναι πολύ σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εκ μέρους της Ελλάδας ψήφισε υπέρ του κ. Γιούνκερ, διότι όπως είπε, "είναι η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη". "Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής που μπορεί να γεφυρώσει διαφορές. Είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά την Ευρώπη και τα προβλήματά της, έχει βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και δεσμεύεται να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Κάμερον: "Μαύρη ημέρα για την Ευρώπη..."
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε ότι η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί μια "μαύρη ημέρα για την Ευρώπη".
"Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των εθνικών κυβερνήσεων", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ οι οποίοι έδωσαν το "χρίσμα" στον Γιούνκερ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν σοβαρό λάθος το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να βρουν μια εναλλακτική λύση αντί να προκρίνουν τον Γιούνκερ για τη θέση αυτή και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυσκολότερο για τη χώρα του να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προειδοποίησε, επίσης, ότι θα είναι πιο δύσκολο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε μια Ευρώπη που επιθυμούσε διακαώς την αλλαγή, ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη Βρετανία στα τέλη του 2017 με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
"Πιστεύω ότι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας βρίσκεται στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γι αυτήν την μεταρρύθμιση στην ΕΕ και στην παραμονή μας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι με τις εξελίξεις καθίσταται πλέον δυσκολότερη η μεταρρύθμιση αυτή.
Ο Κάμερον συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν πως χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στις ανησυχίες του Λονδίνου για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται στο εξής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τόνισε,
η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Κάμερον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γιούνκερ στην οποία η Βρετανία μειοψήφησε, προσφέρθηκαν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και πρόσθεσαν μια παράγραφο στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. Σε αυτήν την παράγραφο σημειώνεται ότι οι ανησυχίες της Βρετανίας για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ "θα χρειαστεί να απαντηθούν" αλλά και επίσης να αναθεωρηθεί η διαδικασία διορισμού του προέδρου της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τέσσερις ακροάσεις κατά τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου, προκειμένου να εγκρίνει, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, τους υποψήφιους που θα αντικαταστήσουν προσωρινά τους τέσσερις Ευρωπαίους Επιτρόπους που αναλαμβάνουν καθήκοντα ευρωβουλευτών από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, τέσσερις από τους σημερινούς Επιτρόπους έχουν δηλώσει ότι θα αναλάβουν καθήκοντα ευρωβουλευτών από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για τους Όλι Ρεν από τη Φινλανδία (Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις), Αντόνιο Ταγιάνι από την Ιταλία (Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα), Γιάνους Λεβαντόφσκι από την Πολωνία (Δημοσιονομικός προγραμματισμός και προϋπολογισμός) και Βίβιαν Ρέντιγκ από το Λουξεμβούργο (Δικαιοσύνη, Θεμελιώδη δικαιώματα και Ιθαγένεια).
Όπως αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe μέχρι σήμερα μόνο ο Ρεν έχει ενημερώσει επίσημα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναχώρησή του. Παρά ταύτα ο Μπαρόζο ευχαρίστησε τους αποχωρούντες τέσσερις Επιτρόπους μέσω Twitter προχθές Τετάρτη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στον προσωρινό υποψήφιο της φινλανδικής κυβέρνησης – τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν.
Η Πολωνία αποφάσισε ήδη ότι θα ορίσει τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιάτσεκ Ντομινίκ, μετά την αποχώρηση του Λεβαντόφσκι για το ΕΚ. Η Ιταλία έχει μέχρι σήμερα παραμείνει σιωπηλή σχετικά με το όνομα του Επιτρόπου που θα στείλει προσωρινά στις Βρυξέλλες.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θεσμικά ζητήματα, Σέφκοβιτς (Σλοβακία), ο Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, Μίμιτσα
(Κροατία), και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Ντε Χουχτ (Βέλγιο), έχουν όλοι αποφασίσει να μην αναλάβουν την έδρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι ο Σέφκοβιτς θα είναι ο υποψήφιος που θα ορίσει για ένα χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή. Επίσης και ο Μιμίτσα πιθανόν θα είναι και πάλι η επιλογή της Κροατίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr