Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην παγκόσμια αγορά μετοχών; Πόσα κεφάλαια έχουν τοποθετήσει στις μετοχές;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα ξαφνιάσει τους περισσότερους αλλά ταυτόχρονα, θα δώσει μια πειστική απάντηση στη χωρίς τέλος άνοδο της αγοράς μετοχών. Όσον αφορά τον S&P 500, ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών αναλαμβάνουν το ρόλο του επενδυτή, τοποθετώντας κεφάλαια τόσο στις δικές τους χρηματιστηριακές αγορές όσο και σε άλλες, με προτίμηση τη Wall Street.
Συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράεπεζες δεν ενεργούν απευθείας αλλά μέσω «συνεργαζόμενων» Οργανισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι FT, το συνολικό ποσό που έχουν διαθέσει οι κεντρικές τράπεζες φια αγορές μετοχών, αγγίζει τα $29 τρισ.
Και αν αυτό είναι μια γνωστή πρακτική για τη Fed και τη BoJ, οι οποίες εφαρμόζουν συγκεκριμένα προγράμματα αγορών μετοχών προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς ότι την ίδια πρακτική εφραμόζουν κι άλλες τράπεζες. Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και απόλυτος συντονισμός.
Η BoJ, ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου, ότι διπλασσίασε τιε επενδύσεις της σε ETFs, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα $35,2 δισ. Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ, ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές από το 2013. Η PBoC (Κίνα) αποτελεί το μεγαλύτερο κάτοχο μετοχών (μη ιδιωτικού) παγκοσμίως. Στην Ευρωζώνη, οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Δανίας συμμετέχουν επίσης σε αγορές μετοχών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SNB, Jordan, η κεντρική τράπεζα επενδύει σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως. Το χαρτοφυλάκιο της δανέζικης κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στα $500 εκατ.
Η Fed δεν αγοράζει απευθείας μετοχές, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όμως στα χρήματα που η Fed δανείζει σε δικούς της «συνεργάτες» κυρίως hedge funds και εταιρείες ειδικού σκοπού, με στόχο τις απευθείας αγορές μετοχών. Για να το πούμε με απλά λόγια, η παραπάνω πρακτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα bail in της Wall Street με τα χρήματα των φορολογούμενων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά πιθανό στο τέλος αυτής της διαδρομής να βρεθούν και πάλι με μετοχές που θα καταρρέουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr