Ο Mario Draghi ανακοίνωσε σειρά μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η αρχική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,15% αντί 0,10% προκάλεσε την πρώτη αρνητική έκπληξη στις αγορές. Παρόλα αυτά, η απόφαση για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στην ΕΚΤ, ήταν αυτή που άφηνε ανοικτή την πόρτα για την ανακοίνωση νέων μέτρων από το Mario Draghi.
H EKT αποφάσισε να μη βάλει σε σκέψεις τους επενδυτές και λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εξήγησε ότι θα ανακοινώνονταν μέτρα μετά την ομιλία του Mario Draghi. Η ανακοίνωση αυτή έδωσε μεγαλύτερη δύναμη στους traders με αποτέλεσμα το ευρώ να παραμείνει υπό πίεση μέχρι και την έναρξη της συνέντευξης Τύπου.
Ο Mario Draghi ανακοίνωσε σειρά μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην πραγματικότητα ο Mario Draghi έπαιξε πολύ επιθετικά ενεργοποιώντας σχεδόν όλα τα «όπλα» της ΕΚΤ εκτός από το περίφημο QE, το οποίο κράτησε ως το βαρύ πυροβολικό σε περίπτωση που όλα αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά. Άλλωστε ο Draghi, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα μέτρα είναι επαρκή, απάντησε ότι: δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το QE δεν αποτελεί ταμπού πλέον.
Μαζί με τη μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ προχώρησε στην ανακοίνωση σειράς μέτρων όπως ο τερματισμός της αποστείρωσης των ομολόγων που αγοράζονται από το πρόγραμμα SMP,η προετοιμασία για αγορές ABS και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από το γνωστό πλέον LTRO, το μέγεθος του οποίου προσεγγίστηκε στα €400 δισ. ενώ η ΕΚΤ έχει δουλέψει ώστε η πρόσβαση σε αυτό να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να καταστήσουν τον τραπεζικό δανεισμό φθηνότερο και να απελευθερώσουν τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη.
Αυτό αποτυπώνεται ήδη στις αγορές με το DAX να κινείται πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του και με τις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιρλανδίας είναι πλέον χαμηλότερες από αυτές των αμερικανικών, για πρώτη φορά από το 2007. Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτές αυξάνουν τα κεφάλαια που εισέρχονται στην Ευρωζώνη.
Πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται και πάλι στις αγορές καθώς επιβεβαιώνεται ότι ο κύκλος της υπερβάλλουσας ρευστότητας δεν έχει κλείσει. Το ευρώ αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση ενώ προβλέπεται νέα άνοδος σε ομόλογα και μετοχές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr