Μετά την απόφαση της Βουλής ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε βάρος τους για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και παράνομη σύσταση υλικού.
Επεισοδιακή ήταν, τόσο η άφιξη, όσο και η αποχώρηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και των δύο βουλευτών του κόμματος, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, που έφθασαν στη Βουλή για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της άρσης ασυλίας τους.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια κι οι αστυνομικοί απαγόρευαν από νωρίς κάθε κίνηση, τόσο στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, όσο και εντός, απ΄όπου είχε προγραμματιστεί να περάσουν για να εισέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Όλοι οι βουλευτές της ΧΑ, συγγενείς των τριών προφυλακισμένων, υπάλληλοι των γραφείων του κόμματος στη Βουλή, καθώς και η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, τους περίμεναν έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας.
Το άρθρο 62 του Συντάγματος
Στη φανερή ονομαστική ψηφοφορία δεν μετείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η αποχώρηση της Χρυσής Αυγής σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και επικαλείται το άρθρο 62 του Συντάγματος που θέτει τρίμηνη προθεσμία για τη λήψη απόφασης από τη στιγμή που διαβιβάζεται στη Βουλή το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών.
Από τη δική τους πλευρά, οι ΑΝΕΛ με την κοινοβουλευτική τους εκπρόσωπο Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αποχώρησαν από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι γιατί το θέμα αυτό δεν κρίθηκε από το Σώμα, δεδομένου ότι υπάρχει «ένα προδικαστικό ζήτημα, είναι σοβαρό, πρέπει να επιλυθεί από την Ολομέλεια, διαφορετικά υπάρχει παραβίαση Συντάγματος». Είναι χαρακτηριστική η φράση της κ. Χρυσοβελώνη «παραβιάζετε που παραβιάζετε το Σύνταγμα συχνά. Ε, δεν χρειάζεται να το εξευτελίζουμε κιόλας», απευθυνόμενη προς το προεδρείο.
Για το ζήτημα της προθεσμίας, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, «η άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής».
Είπε ακόμη ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Ολομέλεια, διότι πολλές αιτήσεις άρσης ασυλίας ήρθαν μετά την παρέλευση του τριμήνου επειδή είχαν παρεμβληθεί είτε διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων είτε εκλογές, και επί του ζητήματος η Βουλή είχε ομοφώνως αποφανθεί ότι δεν τίθεται θέμα και λαμβάνονται υπόψη και οι διακοπές τις οποίες αποφασίζει το Σώμα. Επικαλέστηκε μάλιστα, ο κ. Μαρκογιαννάκης παλαιότερη υπόθεση με εμπλεκόμενο κ. Μαντούβαλο όπου τα δικαστήρια απεφάνθησαν ότι η Βουλή ορθώς έχει ερμηνεύσει το Σύνταγμα και επομένως, δεν τίθεται θέμα παρέλευσης της προθεσμίας.
Νίκος Μιχαλολιάκος
Με τη θέση ότι η άσκηση δίωξης σε βάρος τους είναι καθαρά πολιτική, σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόμματος τους, προσήλθαν στη συνεδρίαση για τις άρσεις ασυλίας τους ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.
Οξύς, επιθετικός και αρκετές φορές υβριστικός, ο γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος κατήγγειλε τη διαδικασία και μαζί το γεγονός ότι «οδηγήθηκε με χειροπέδες ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος της χώρας για να μιλήσει στη Βουλή». Με τη φράση «έχω να πω πολλά. Δεν μου φτάνουν τα πέντε λεπτά. Μπορείτε να κλείσετε το μικρόφωνο όπως με κλείσατε και στη φυλακή» ξεκίνησε την ομιλία του από τα έδρανα του κόμματος.
Ο γραμματέας της ΧΑ απευθύνθηκε κατ΄ επανάληψη «στους 536.000 των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ύψωσαν περήφανα το ανάστημα τους ενάντια στη χούντα του Βενιζέλου και του Σαμαρά που φυλακίζει βουλευτές πολιτικούς αντιπάλους» και κατήγγειλε ότι παράνομα και αντισυνταγματικά στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων, αφού ο εισαγγελέας των φυλακών του Κορυδαλλού αρνείται να εγκρίνει τα αιτήματά του να συμμετάσχει σε κρίσιμα νομοσχέδια που συζητούνται στο κοινοβούλιο.
«Σας ομιλεί ο αρχηγός του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας» είπε. Όταν απευθύνθηκε σε βουλευτές με τη φράση «ντροπή σας ψευτοδημοκράτες» και του έγινε σύσταση από το προεδρείο, τότε ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέμεινε με την προσβλητική προτροπή «σκάσε ρε!».
Κατήγγειλε ότι οι τηλεφωνικές επαφές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως τηλέφωνα προς τον Πατέλη είναι επαφές το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, όταν εκείνη την ώρα ο ίδιος απουσίαζε από το γραφείο του και εκεί βρισκόταν κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής, καθώς και ο εισαγγελέας Νομικός. Αναφέρθηκε σε εγκλήματα οπαδών κομμάτων για τα οποία «ποτέ δεν φυλακίσθηκαν βουλευτές του κόμματος ως ηθικοί αυτουργοί». Ανάμεσα σε αυτά, η υπόθεση Τεμπονέρα, για την οποία είπε ότι «μέλη της ΝΔ δολοφόνησαν έναν άνθρωπο και όχι μόνο δεν εδιώχθη η ηγεσία και ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και βουλευτές της ΝΔ υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο».
Αναφέρθηκε και σε υπόθεση της προεκλογικής περιόδου του 1985, κατά την οποία μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΝ δολοφονεί σε χωριό έξω από τη Σπάρτη, κατόπιν πολιτικής διαμάχης, συγχωριανό του. «Δεν θα πω το όνομα εκείνου που σκότωσε. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε και σήμερα είναι ελεύθερος. Έχω όμως να πω το όνομα εκείνου που ήταν αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ και είναι ο Μάκης Βορίδης» είπε.
Η Χρυσή Αυγή είναι θύμα μιας πολιτικής σκευωρίας είπε και, αναφερόμενος στο βίντεο Μπαλτάκου, αφηγήθηκε πως και άλλες φορές τα έλεγε αυτά ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης σε προσωπικές τους συνομιλίες. «Αυτά που είπε ο Μπαλτάκος στον συναγωνιστή μου, τον Κασιδιάρη, είναι αλήθεια. Γιατί τα ίδια έλεγε και σε μένα. Γιατί τον Μπαλτάκο δεν τον ξέρει κανείς σας νωρίτερα από ότι τον ξέρω εγώ. Εγώ γνώρισα τον Μπαλτάκο ως μαθητής σε εθνικιστικούς αγώνες το 1973, στο Γραφείο της ΕΟΚΑ Β΄ και μετά στο εθνικιστικό κίνημα» είπε και πρόσθεσε: «Όποτε ήθελε να μου πει κάτι, για λόγους ασφαλείας ο Τάκης Μπαλτάκος μου έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί φοβόταν κοριούς και κάμερες».
«Όμως δεν ήταν μόνο ο Μπαλτάκος. Μέσα στα τηλέφωνα, στα δύο κινητά που κατάσχεσε η αντιτρομοκρατική, όπου έχετε βγάλει του κόσμου της λεπτομέρειες, υπήρχε ένα όνομα και κάποιες κλήσεις. Να σας το πω; Γεώργιος Μουρούτης. Ο οποίος ήθελε και αυτός επαφές. Καθώς και δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας σε μυστικές επαφές εκτός των γραφείων της Βουλής. Θέλαν να μας προσεταιριστούν» είπε.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κυρίου Μουρούτη, ο διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντησή του με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της ΧΑ έχω συναντήσει, ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει» τονίζει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Γιάννης Λαγός
Άντρο της ψευδοδημοκρατίας, χαρακτήρισε τη Βουλή ο Γιάννης Λαγός και κατήγγειλε ότι διώκεται αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του. «Νομίζετε ότι με αυτό που κάνατε θα μας κάνετε να μην είμαστε Χρυσαυγίτες, εθνικιστές και πατριώτες. Μπλέξατε άσχημα μαζί μας. δεν είμαστε σαν αυτούς που συναγελάζεστε. Είμαστε άλλοι άνθρωποι. Υπερήφανοι. Τίμιοι. Πάνω από όλα πιστοί σε ότι κάνουμε» είπε.
Για τη δολοφονία της 28ης Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του ιδίου και του «συναγωνιστή του, του Γιώργου του Πατέλη» τον οποίο και αυτόν «άδικα τον τραβολογάνε». Καταλόγισε εμπάθεια σε ανακριτές και εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση και αναγνώρισε ότι είχε στο σπίτι του πιστόλι, αλλά για την προσωπική του ασφάλεια. Είπε ακόμη ότι η αντιτρομοκρατική δεν βρήκε στοιχεία όταν έψαξε το σπίτι του και αφού ευχαρίστησε τους «συναγωνιστές του που παράνομα είναι κρατούμενοι» είπε: «Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτή τη γυναίκα για μητέρα μου και αυτή την κοπέλα για σύντροφό μου».
Χρήστος Παππάς
«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ευτυχία που νιώθω να ζω σε μια χώρα» είπε ο Χρήστος Παππάς, «όπου Χριστοφοράκος, Καράβελας, Γιάννος Παπαντωνίου, Καρχιμάκης, Τσουκάτος, Κοντομηνάς -αυτόν τον καναλάρχη που ευθύνεται και για τις τηλεδίκες στο κανάλι του-, όλους τους καταδικασθέντες στελέχη της ΝΔ για το δομημένο ομόλογο, μάλιστα με την κατηγορία και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, να ζω σε μια χώρα όπου Φλώρος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Energa και Hellas Power, με συνηγόρους τούς κυρίους Βορίδη και Μαρκογιαννάκη, που κυκλοφορούν ελεύθεροι».
Χαρακτήρισε αρχιερέα της διαπλοκής τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στην ουσία έχει χάσει τη λαϊκή εντολή και με εντολή Σαμαρά βάζει τους βουλευτές του τρίτου πολιτικού κόμματος στη φυλακή. Μίλησε για «εκμυστηρεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη» και είπε πως ο υπουργός Υγείας του έλεγε «προτιμώ ο γιος μου στα 16 του να είναι Χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος» και του ζητούσε να του πούνε κάποια στιγμή.
«Να ντρέπεστε» ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που κούνησε το κεφάλι του υποτιμητικά.
Επιπλέον, ο Χρ. Παππάς, αφηγήθηκε πως ο πρόεδρος της Βουλής τον προσφωνούσε «Χρηστάρα» και ότι του έλεγε: «Ρε συ, πες στον Ηλία πως και εγώ και χειρότερα έλεγα όταν ήμουν μικρός, αλλά να πέσουν οι τόνοι». Μίλησε για συνομιλίες του με τον κ. Τσιάρα, κατά τις οποίες γίνονταν σχόλια για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Είπε ακόμη ότι η διαδικασία για την άρση ασυλίας των τριών είναι σε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού διότι έχει παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία από τότε που έγινε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης
«Δηλαδή, συνωμότησε ένα βράδυ ολόκληρη η δικαιοσύνη, ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας που λειτουργεί το κράτος δικαίου είναι ανεξάρτητη. Είτε το θέλουν μερικοί, είτε δεν το θέλουν. Και θα αντιμετωπιστούν με τα όπλα της δημοκρατίας, με τις αρχές της συνταγματικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου». Είπε ακόμη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη εγγυώνται δίκαιη δίκη για όλους.
Παραλειπόμενα
Μόλις ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έφτασε στη Βουλή και είδε τους συγκεντρωμένους άρχισε να φωνάζει προς την αστυνομική φρουρά, που τον συνόδευε, λέγοντας: «Μη με πιάνετε, αφήστε με. Θα πάω μόνος μου. Είμαι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος».
Την ίδια ώρα οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν τα συνθήματα. «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», «Άκου αρχηγέ, άκου καλά, ξεφτίλισες το σύστημα ακόμα μια φορά» ήταν τα συνθήματα με τα οποία τον «συνόδευσαν» μέχρι να μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ουρανία, κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και αγκάλιασε τον πατέρα της λέγοντάς του: «Λεβέντη μου. Είσαι ο καλύτερος πατέρας, είμαι η πιο περήφανη κόρη του κόσμου».
Δεκαέξι λεπτά μίλησε ο κ. Μιχαλολιάκος, τον διπλάσιο χρόνο πήρε ο κ. Παππάς, που έφθασε τα 30 λεπτά, ενώ ο Γιάννης Λαγός μίλησε 15 λεπτά.
Το κλίμα στην αίθουσα φορτίστηκε πολλές φορές από τις απαξιωτικές συμπεριφορές και τις υβριστικές εκφράσεις των βουλευτών της ΧΑ.
Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου, όταν ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε στον Νίκο Μιχαλολιάκο ότι το πεντάλεπτο της ομιλίας του ολοκληρώθηκε. Αμέσως όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν εναντίον του προεδρείου, ενώ ο Αντώνης Γρέγος υψώνοντας το χέρι απειλητικά φώναξε προς τον κ. Μαρκογιαννάκη: «Άει στο δ..... σκάσε ρε».
Πάγωσε προς στιγμή η αίθουσα, όταν εθεάθη ο Χρήστος Παππάς να κοντοστέκεται, λίγο πριν ανέβει στο βήμα, μπροστά στον υπουργό Δικαιοσύνης και κάτι να του ψιθυρίζει. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά δεν αντέδρασε, καθώς δεν είχε ακούσει τι ακριβώς του είπε. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο κ. Παππάς του είπε: «Δεν ντρέπεσαι να με κοιτάς στα μάτια, ρε;».
Έντονη ήταν η αντίδραση από την πτέρυγα της ΝΔ, όταν ο Χρήστος Παππάς μίλησε απαξιωτικά για τον Μάκη Βορίδη, λέγοντας: «Αυτόν σκοπεύετε να κάνετε υπουργό;».
Η πιο ακραία, όμως στιγμή, στη Βουλή ήταν όταν ο Χρήστος Παππάς κλείνοντας την ομιλία του φώναξε προς τους βουλευτές: «Εύχομαι όλους εσάς τους αχρείους, άθλιους, να σας λυπηθεί ο θεός». Οι βουλευτές όλων των πτερύγων αντέδρασαν έντονα, αντιτείνοντας προς την πλευρά της Χρυσής Αυγής: «εσείς είστε οι άθλιοι που δεν σέβεστε τίποτα». Ζήτησαν, δε, από τον πρόεδρο του Σώματος να τον ανακαλέσει στη τάξη.
Ωστόσο, ο κ. Παππάς δεν δέχτηκε να ανακαλέσει κι ο Νίκος Μιχαλολιάκος σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να φωνάζει και να βρίζει. Τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι βουλευτές του. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο. Ενδεικτικές είναι οι εκφράσεις που ακούστηκαν από τους βουλευτές της ΧΑ.
- «Ιαβέρηδες, που ψηφίζετε αντεθνικά νομοσχέδια, θα τον κλείσετε στη φυλακή;» φώναξε ο κ. Μιχαλολιάκος.
- «Σκάσε»,» π.....,», «ασχολήσου με τα καρότα», «καραγκιόζηδες», «αλήτες», «ξεφτιλισμένοι», φώναζαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα ο Νίκος Μίχος σηκώθηκε από το έδρανό του και κατευθύνθηκε απειλητικά προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρο Δήμα, όρθιοι, τους αντέτειναν: «Εσείς είστε άθλιοι», «είστε εκτός νόμου κόμμα». Τον Νίκο Μίχο συγκράτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος πιάνοντάς τον από το μπράτσο, του είπε να καθίσει κάτω, γιατί «δεν αξίζει τον κόπο».
Τελικά οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας τους, κάτω από τις αποδοκιμασίες πολλών βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, για να οδηγηθούν πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού.
Σημειώνεται ότι στα υπουργικά έδρανα είχαν καθίσει οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, Χαράλαμπος Αθανασίου και Άδωνις Γεωργιάδης αντίστοιχα και οι υφυπουργοί Ζέτα Μακρή και Αντώνης Μπέζας αντίστοιχα.
Αρκετοί, πάντως, ήταν οι βουλευτές από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ενώ σχεδόν σε απαρτία ήταν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ (μαζί ήταν και ο Φώτης Κουβέλης - ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που ήταν στην Ολομέλεια). Μόλις τρεις βουλευτές παρίσταντο από το ΠΑΣΟΚ και άλλοι τόσοι από το ΚΚΕ.
Στα έδρανα της Χρυσής Αυγής πίσω από τον Νίκο Μιχαλολιάκο κάθισε η σύζυγος του Ελένη Ζαρούλια, η οποία είχε ακουμπισμένο το χέρι της στον ώμο του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr