Σε τρία κράτη-μέλη έρχονται στην πρώτη θέση. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο με 26%, στη Μ. Βρετανία, το UKIP με 28% και στη Δανία, το DPP με 26,7%
Γαλλία
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο "πάγωσε" την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του.
"Ο λαός μίλησε δυνατά και καθαρά", είπε η θριαμβεύτρια Λεπέν στους υποστηρικτές της που την επευφημούσαν.
Οι Γάλλοι "δεν θέλουν πλέον να κυβερνώνται από εκείνους εκτός των συνόρων μας, από Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνοκράτες που δεν είναι αιρετοί. Θέλουν να προστατευθούν από την παγκοσμιοποίηση και να ξαναπάρουν τα ηνία της μοίρας τους", πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο ποσοστό 26%, δηλαδή υψηλότερο και απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Το κόμμα έχει καταφέρει να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που πιστεύουν ότι η ελίτ δεν καταλαβαίνει την αγωνία τους για την εγκληματικότητα, την παράνομη μετανάστευση, την ανεργία και το στάσιμο επίπεδο διαβίωσής τους.
Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.
Βρετανία
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας UKIP πρόκειται να κερδίσει τις ευρωεκλογές αφήνοντας πίσω του τα παραδοσιακά βρετανικά κόμματα, δήλωσε ο επικεφαλής του Νάιτζελ Φάρατζ κάνοντας λόγο για έναν ιστορικό σεισμό.
"Το UKIP θα κερδίσει τις εκλογές, και ναι, θα είναι ένας σεισμός γιατί ποτέ έως τώρα στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής ένα κόμμα αντίστασης δεν έχει βγει νικητής στις εθνικές εκλογές", δήλωσε ο Φάρατζ από το Σάουθαμπτον.
"Δεν θέλω μόνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.
Αν το UKIP κερδίσει τις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη φορά από το 1906 που δεν κερδίζουν μια εθνικού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις 4 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας, το UKIP έχει κερδίσει τουλάχιστον εννέα έδρες.
Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και οι Εργατικοί κερδίζουν από έξι.
Δανία
Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 13 έδρες που διαθέτει η Δανία στο ευρωκοινοβούλιο.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19,1% (τρεις έδρες), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας DR.
Ολλανδία
Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού ευρωσκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού διαψεύστηκαν οι ελπίδες του για μεγάλη άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές.
Συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και το φιλελεύθερο D66. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμή του, αλλά αντιθέτως έχασε 3,5 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
Οι Χριστιανοδημοκράτες εκλέγουν πέντε ευρωβουλευτές και το D66 τέσσερις. Το κυβερνών, κεντροδεξιό-φιλελεύθερο VDD και το Σοσιαλδημοκρατικό PvdA θα στείλουν από τρεις βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι "Πράσινοι" (ένας συνασπισμός δύο κομμάτων) και οι ευρωσκεπτικιστές Σοσιαλιστές κερδίζουν από δύο έδρες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στην ευρωβουλή, με μία έδρα, ένα κόμμα για την προστασία των ζώων.
Γερμανία
Η Γερμανία, από την πλευρά της, έστειλε για πρώτη φορά ευρωσκεπτικιστές στο ευρωκοινοβούλιο. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 7% και καταλαμβάνει 7 έδρες.
Νικητής αναδείχθηκε το κόμμα της Μέρκελ με 36%, με τους Σοσιαλδημοκράτες να λαμβάνουν 27%.
Αυστρία
Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς καταγράφηκε και στην Αυστρία.
Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 -αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές-, βρίσκεται το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στο στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη εκπροσωπώντας, μόνο από τα πέντε αυστριακά κόμματα που θα έχουν ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ευρωσκεπτικιστική ως αντιευρωπαϊκή πολιτική.
Σουηδία
Στη Σουηδία, το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.
Το ριζοσπαστικό κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία κερδίζει και αυτό μια έδρα από τις συνολικά 20 έδρες του ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 7% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις ευρωεκλογές με το 23,7%, καταγράφοντας όμως μια ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2009.
Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ πέφτει στην τρίτη θέση με μόλις 13% υποχωρώντας σχεδόν 6 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί τη χειρότερη επίδοση του στις ευρωεκλογές.
Στη Φινλανδία, με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα.
Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
Ιταλία
Mέσω του Twitter επέλεξε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.
"Είναι ιστορικό αποτέλεσμα, νιώθω συγκινημένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Τώρα πρέπει να εργασθούμε για μια Ιταλία που να αλλάξει την Ευρώπη"
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 43,5% των ψήφων, το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν ξεπερνά το 20,7%, η Φόρτσα Ιτάλια σημειώνει θεαματική πτώση καθώς περιορίζεται στο 14,9% ενώ η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά βρίσκεται στο 5,8%.
Το αριστερό ψηφοδέλτιο "Η 'Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα" λαμβάνει ποσοστό 4,4% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,1%.
Ισπανία
Το νεότευκτο αντιευρωπαϊκό αριστερό κόμμα Podemas, με διάρκεια ζωής τους 4 μήνες, συγκέντρωσε στην κάλπη περίπου το 8% και πέντε έδρες στην ευρωβουλή.
Πρωτοφάνης ο μεγάλος αριθμός των βουλευτών με ευρωσκεπτικιστική έως εχρθική στάση προς την ΕΕ που θα καθίσουν στα έδρανα στο Στρασβούργο...Η διαφορά του ΕΛΚ από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες συρρικνώθηκε σε λιγότερες από 20 έδρες. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από την πλευρά της σημειώνει επίσης κάμψη στις 186 έδρες από 196 (ποσοστό 24,77%), μείωση που αμβλύνεται όμως εξαιτίας της μείωσης του συνολικού αριθμού των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου από 766 στις 751 έδρες.
Τα αποτελέσματα στο ευρωκοινοβούλιο
- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 28,23% και 212 έδρες έναντι 274 το 2009
- Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αποσπούν 24,77% και 186 έδρες έναντι 196 στις προηγούμενες ευρωεκλογές
- Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ALDE) συγκεντρώνει ποσοστό 9,32% και 70 έδρες (έναντι 83 το 2009)
- Οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία συγκεντρώνει ποσοστό 7,32% και 55 έδρες (έναντι 57 το 2009)
- Η Ευρωπαϊκή Ενωτερική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά συγκεντρώνει 5,73% και 43 έδρες.
- Οι Μη Εγγεγραμμένοι βουλευτές (βουλευτές που δεν συγγενεύουν με καμία πολιτική ομάδα) αποσπούν 38 έδρες (ποσοστό 5,06%). Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο ήταν 33.
- Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν ποσοστό 5,86% και 44 έδρες (έναντι 57 το 2009).
- Η Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας αποσπά 4,79% και 36 έδρες (έναντι 31 το 2009).
- Τους 67 -ποσοστό 8,92%- φτάνουν οι νεοκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.
Παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 523 έδρες. Ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ ή το αντίστροφο.
Το ζητούμενο όπως είπε είναι η αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ήταν η αρχική δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.
Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, επισήμανε από την πλευρά του ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει 70 με 80 έδρες. Υποστήριξε ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για πρώτη φορά η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα κριθεί από τη δύναμη των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου -το μοναδικό εκλεγμένο και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr