Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες το ΡΙΚ απέδωσε σε διπλωματικές πηγές, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία θα χάσει το τρένο εάν δεν αντιληφθεί τη σημασία που προσφέρει η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή και ότι μπορεί να επωφεληθεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο στέλνει μηνύματα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με βάση την ενέργεια, για το κοινό όφελος των χωρών της περιοχής. Κατά τις συνομιλίες ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έδειξε ότι είναι άριστος γνώστης των εξελίξεων στο Κυπριακό, καθότι στο παρελθόν είχε συμμετάσχει και στη λήψη αποφάσεων για καταδίκη της εισβολής, ανέφερε η τηλεόραση του ΡΙΚ.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικά και θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις. Για την κρίση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος φέρεται να έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες που εκφράζουν χώρες της περιοχής για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία τους από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ηγετικός ο ρόλος της Κύπρου
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο και θα καταστεί παίκτης- κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιφώνησή του στο τέλος του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κύπρος "έχει ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και γι' αυτό δεν είναι έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το νησί".
"Εργαζόμαστε μαζί για πολύ καιρό και τώρα περισσότερο από πριν για τις επενδύσεις, για το θέμα της τρομοκρατίας και τον περιορισμό της εξάπλωσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Είμαστε εταίροι και στα μεγαλύτερα θέματα της επικαιρότητας, όπως η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και της ρωσική επέμβασης στην Ουκρανία", ανέφερε ο κ. Μπάιντεν. "Αυτή δεν είναι μια στατική σχέση, αλλά μια σχέση που συνεχώς διευρύνεται", πρόσθεσε.
Κατέληξε δε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δυο πλευρές είναι δυνατόν να φθάσουν σε λύση για την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέροντας πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού τα στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ μόνο θα ενισχύονται. "Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι μαζί σας, που βρίσκομαι στην Κύπρο. Οι προσπάθειές σας για εξεύρεση διευθέτησης, μιας διζωνικής δικοινοτικής διευθέτησης, εκτιμώνται πάρα πολύ. Εκτιμώνται, επίσης, πάρα πολύ οι προσπάθειές σας για ενίσχυση των στρατηγικών μας συμφερόντων, που μόνο θα ενισχύονται μετά την εξεύρεση διευθέτησης. Σας εκτιμούμε", έγραψε ο κ. Μπάιντεν.
Προσφωνώντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί ακούραστα για μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τόνισε ότι ο δρόμος προς τη λύση δεν είναι εύκολος. "Θα χρειασθεί όραμα, πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα", ανέφερε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι περισσότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στις διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πακέτο προτάσεων που έχει υποβάλει περιέχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση στην οποία όλοι θα κερδίζουν. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει παραγωγική στάση, όχι μόνο στην εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ειδικότερα προς τον στόχο της επίτευξης λύσης.
Μπάιντεν: "Συζητήστε την πρόταση για την Αμμόχωστο..."
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης, με προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο.
Στην τελευταία του δήλωση επί Κυπριακού εδάφους μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην υλοποίηση της. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας", ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προκύψει από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών. Το δείπνο κράτησε τρεις ώρες, μια ώρα περισσότερο από όσο είχε προγραμματισθεί, γεγονός που καθυστέρησε και την αναχώρηση του Αμερικανού επισήμου από την Κύπρο.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. "Διαπίστωσα κοινό έδαφος σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, εντόπισα όμως και διαφορές, που δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν", είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
"Υπάρχει", πρόσθεσε, "πολλή δουλειά να γίνει, αλλά όσα άκουσα από τους ηγέτες, μου δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι εφικτή αυτή τη φορά". Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε επίτευξη προόδου σύντομα, επί βασικών ζητημάτων, που θα οδηγήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Απαντώντας στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την επίλυση του Κυπριακού, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο ίδιος πιστεύουν ότι η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί σε μια περιοχή που έχει πολλές προκλήσεις ενώπιόν της. "Και πιστεύουμε ότι το νησί μπορεί να καταστεί ακόμα ισχυρότερος εταίρος, αν η επόμενη γενιά των Κυπρίων μπορέσει να μεγαλώσει χωρίς το βάρος της διαίρεσης, που θα διευρύνει τους ορίζοντές της", ανέφερε.
"Η Κύπρος", τόνισε, "μπορεί να γίνει δύναμη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελήσει όλο τον κόσμο". Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στις προσπάθειες για λύση πάντοτε θα υπάρχουν αμφισβητίες, αλλά τόνισε πως διαπίστωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να τους διαψεύσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr