"Νομίζω ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί πλήρως και αξιοπρεπέστατα, θα έλεγα, στις υποχρεώσεις. Έχουμε κατορθώσει να περάσουμε από το Κοινοβούλιο έναν πολύ σημαντικό αριθμό νομοθετικών κειμένων- συγκεκριμένα 59 νομοθετικούς φακέλους-, μερικοί από τους οποίους είναι πολύ σημαντικοί και εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια", δηλώνει ο κ. Κούρκουλας, σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle.
Η DW, αναφερόμενη στα πεπραγμένα της προεδρίας, κάνει λόγο για την προώθηση νέας νομοθεσίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, για τον κανονισμό για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, για τη σύσταση ομάδας εργασίας υπό τον Μάριο Μόντι για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και κυρίως για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η οποία, όπως διευκρινίζεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες, για την οποία απομένουν διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.
"Εδώ υπάρχει μία ένσταση, καθώς η νέα νομοθεσία κατοχυρώνει μεν την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ωστόσο δεν προβλέπει μία "πανευρωπαϊκή εγγύηση", όπως είχε αρχικά προτείνει η ελληνική Προεδρία", αναφέρει το δημοσίευμα. Ο κ. Κούρκουλας, πάντως, υποστηρίζει ότι πρέπει να δούμε τη "μεγάλη εικόνα", καθώς, όπως εξηγεί, "η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα, στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης", αλλά "έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, όπως έχουν γίνει και πολύ σημαντικά βήματα στο κεφάλαιο της οικονομικής διακυβέρνησης".
Ο ίδιος τονίζει ότι "μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισχυρή για την αντιμετώπιση συστημικών κρίσεων και κυρίως ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα εξόδου κάποιου κράτους-μέλους της ευρωζώνης και συγκεκριμένα της Ελλάδας", και προσθέτει: "Η περίφημη Greek Exit ήταν όχι μόνο υπαρκτό σενάριο, αλλά και σενάριο που θα έλεγα ότι κάποια στιγμή είχε δυστυχώς πολύ μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί".
Εν μέσω κρίσης κάποιοι αντιμετώπιζαν με δυσπιστία την προσπάθεια ή και την ικανότητα της Ελλάδας να αναλάβει μία ευρωπαϊκή προεδρία, επισημαίνει η DW και παραθέτει δήλωση του κ. Σβόμποντα, ο οποίος τονίζει τη σημασία της τραπεζικής ένωσης, επισημαίνει όμως ότι πρώτη προτεραιότητα (και) της προεδρίας ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση στην ίδια την Ελλάδα. "Νομίζω ότι ήταν σωστό να διαψευστούν εκείνοι που έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα ισχυρών και λιγότερο ισχυρών χωρών, κάποιες χώρες είναι περισσότερο και κάποιες λιγότερο εκτεθειμένες στην κρίση, διακρίσεις δεν νοούνται και από αυτήν την άποψη είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ελληνική προεδρία".
Θετικό πρόσημο δίνει στην ελληνική Προεδρία και η κυρία Γιαννάκου. "Πήγε πάρα πολύ καλά. Θέλετε γιατί υπήρχε βούληση από όλους, ορισμένα πράγματα να τελειώσουν τώρα και να μην περιμένουμε το καινούργιο Κοινοβούλιο, που μπορεί να μας εκπλήξει με ακραίους που πιθανόν θα εκλέξει; Πάντως πήγε πάρα πολύ καλά, έτρεξε γρήγορα και πρέπει να συγχαρώ το υπουργείο Εξωτερικών, και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κούρκουλα", επισημαίνει.
Ως παράδειγμα για τις δύσκολες ισορροπίες των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, το δημοσίευμα αναφέρει την αναθεώρηση οδηγίας για τη μεταφορά αποβλήτων προς τρίτες χώρες, η οποία εγκρίθηκε τον Απρίλιο από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως επισημαίνει ο Βέλγος εισηγητής, Μπερτ Στάες, "ήταν φανερό ότι η ελληνική Προεδρία ήθελε να προωθήσει τον φάκελο, να πιστωθεί αυτήν την επιτυχία. Φυσικά εμείς, αλλά και η προεδρία θέλαμε ακόμη πιο περιοριστικές διατάξεις, αλλά είχαμε απέναντι όσους αντιδρούσαν. Η Γαλλία και η Βρετανία καταψήφισαν κάποιες προτάσεις μας, η Αυστρία απείχε, αλλά οι υπόλοιπες χώρες ήταν υπέρ και το αποτέλεσμα ήταν ένας καλός συμβιβασμός με τη βοήθεια του Κοινοβουλίου, αλλά κυρίως της ελληνικής Προεδρίας", δηλώνει.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη διαπίστωση ότι για μια ακόμη φορά η τεχνοκρατική ατζέντα επισκιάστηκε από διεθνείς αναταράξεις. "Εάν η ελληνική Προεδρία του 2003 είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω του Ιράκ, αυτή η προεδρία εκτυλίσσεται στον απόηχο των γεγονότων στην Ουκρανία. Κάποιοι κατηγορούν μάλιστα την προεδρία ότι είναι απούσα από τις εξελίξεις, αφήνοντας τους άλλους να καθορίζουν την ατζέντα", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
"Στηρίζουμε απόλυτα τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ουκρανίας. Ο ένας πυλώνας είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι αρχές της διεθνούς κοινότητας - κι εμείς, επειδή το έχουμε νιώσει στο πετσί μας με το Κυπριακό -, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι και προσεκτικοί, και ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι πρέπει πάση θυσία να οδηγηθούμε σε μία πολιτική και διπλωματική λύση και αποκλιμάκωση της έντασης", απαντά ο κ. Κούρκουλας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr