Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, για τους παραγωγικούς σκοπούς τους, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Μιλώντας σε κοινό αγροτών ο πρωθυπουργός εξήγησε: "Ήδη προχωρούμε όλες τις προετοιμασίες, ώστε από την επόμενη χρονιά να λειτουργήσει η κάρτα πετρελαίου των αγροτών. Παλιά μου δέσμευση, που χρειάστηκε χρόνο για να υλοποιηθεί. Αλλά τώρα βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Όλοι οι αγρότες θα έχουν καταγεγραμμένα τα αγροτικά μηχανήματά τους και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες. Και θα παίρνουν αυτόματα αφορολόγητο πετρέλαιο, για τους παραγωγικούς σκοπούς που απασχολούν τα μηχανήματά τους".
Ο κ. Σαμαράς, όμως, υποσχέθηκε και πιο άμεσες ενισχύσεις που σχετίζονται με το κόστος εργασίας. Συγκεκριμένα ανέφερε:
- "Μειώνουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα στους μετανάστες εργάτες, δηλαδή στους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίας ως εποχιακοί".
- Μειώνεται πολύ κάτω από το μισό, το κόστος της βίζας που πληρώνουν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού.
- Μειώνεται πολύ η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη!
- Δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά μεροκάματά τους. "Κι όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες όσο κι αν δουλέψουν στο μεταξύ", είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι αυτά θα γίνουν άμεσα: Στις επόμενες εβδομάδες βγαίνουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας Κοινοτικής οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου. Από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε πως "ότι δεν έγινε για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες -ό,τι έγινε παντού αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο- θα γίνει τώρα και στη χώρα μας. Κι όση απόσταση χάσαμε, θα την καλύψουμε τρέχοντας! Κι αν μείναμε απελπιστικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, σε λίγο δεν θα υστερούμε από κανένα".
Συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική φύση έχει αληθινούς θησαυρούς: "Θα τους αναδείξουμε, θα τους καλλιεργήσουμε, θα τους προωθήσουμε στις ξένες αγορές. Αυτό είναι βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης από δω και εμπρός. Για να γίνει αυτό, πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν αληθινά ανταγωνιστικά. Να αναδείξουν όλα τα πλεονεκτήματα ποιότητας που έχουν. Κι ακόμα να μειωθεί το κόστος του παραγωγού! Που τώρα είναι πολύ υψηλό. Εκεί θα δώσουμε τη μάχη. Δεν είναι εύκολο. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα με τη μία... Αλλά θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα: Στο εργασιακό κόστος. Στο ασφαλιστικό κόστος. Στο κόστος ενέργειας - πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Και στη διαχείριση του νερού... Όλα αυτά είναι ήδη ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τα τρία- τέσσερα επόμενα χρόνια...", επισήμανε
Ο κ. Σαμαράς έκλεισε λέγοντας ότι «έτσι προχωράμε: Με σταθερά βήματα μπροστά...».
Λαθρομετανάστευση
Επίσης, ο κ. Σαμαράς κατά την περιοδεία του στη Μυτιλήνη, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, καθώς και την τιμωρία των δουλεμπόρων .
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την έδρα της Frontex στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συνομίλησε με τους άνδρες του Λιμενικού και τους Ρουμάνους συναδέλφους τους, που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δύναμη και ενημερώθηκε από τους τεχνικούς της βάσης, που χειρίζονται τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης και διάσωσης και από τους διερμηνείς που εργάζονται εκεί.
Ο κ. Σαμαράς ανέβηκε στην ακταιωρό του Λιμενικού Σώματος και ευχαρίστησε έναν- έναν τους άνδρες της Frontex, ενώ επισήμανε το τεράστιο έργο, που επιτελούν, σώζοντας -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- 4.000 ψυχές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι οι άνδρες του δικού μας Λιμενικού μαζί με τους ξένους της FRONTEX, αποτελούν έναν ισχυρό παράγοντα αποτροπής. Σημείωσε ακόμη ότι τον Ιούνιο φέτος- "με το καλό μετά τις Ευρωεκλογές", όπως είπε- θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής.
"H Ευρώπη", όπως είπε, "έχει αναλάβει μετά από πρόταση ελληνική, που πέρασε και θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και η Ιταλία μετά, να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις, στο συγκεκριμένο αυτό -τεράστιο πρόβλημα- το οποίο υπάρχει σήμερα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει για πολύ μεγάλο διάστημα διαφύγει της προσοχής της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς ατυχήματα, όπως ήταν εκείνο της Λαμπεντούζα".
Υπογράμμισε ότι την καταστροφή σε ανθρώπους είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, αν θέλει η Ευρώπη να είναι σύγχρονη, αποφασιστική και αξιόπιστη. Ο πρωθυπουργός στην περιοδεία του συνοδεύεται από τους υπουργούς Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr