Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτουν το μέλλον της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Η Ευρωζώνη προσπαθεί να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης μετά από αρκετούς μήνες σε ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή το ίδιο επιχειρούν και οι χώρες του Νότου, οι οποίες είχαν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους, αλλά στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμη ή ισχυρή, η απάντηση δεν είναι και τόσο αισιόδοξη. Ο λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη παρατηρείται μια προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη, με τις «κάνουλες» της τραπεζικής ρευστότητας να είναι κλειστές.
Η προσπάθεια απομόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε συνδυασμό με την παράλληλη προσπάθεια να εισπράξουν τα «κόκκινα» δάνεια κάνει απαγορευτικό τον τραπεζικό δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Βέβαια και το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί τον τραπεζικό δανεισμό αφού το τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον είναι αντιπαραγωγικό για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΚΤ, ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει σημειώσει πτώση 3,0% το 2014. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιον το πως θα υπάρξουν νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από το ΔΝΤ, μια στις πέντε «πορείες προς την ανάπτυξη» γίνονται χωρίς τραπεζικό δανεισμό και αυτό συνεπάγεται μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΔΝΤ, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει ο τραπεζικός δανεισμός.
Όσο για το ερώτημα, πως χρηματοδοτείται η επιστροφή στην ανάπτυξη, ένα μέρος της απάντησης είναι: από τις καταθέσεις και από το εισόδημα. Αυτό βέβαια έχει άλλες παρενέργειες στην οικονομία.
Όλα αυτά είναι χρήσιμα μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου σύμφωνα με τη Goldman Sachs, δε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr