Διέυρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας ελληνικών κολλεγίων που συνδέονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τόσο γεωγραφικά- με ιδρύματα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως λ.χ. τα αμερικανικά- όσο και ακαδημαϊκά- σε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών- φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης στη νέα διατύπωση αναφέρεται ότι τα πτυχία που χορηγούν τα κολέγια μπορούν να αναγνωριστούν ως "επαγγελματικά ισοδύναμα" με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ (αλλά όχι και ακαδημαϊκά ισοδύναμα) ενώ η αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων θα κοστίζει στον ενδιαφερόμενο 100 ευρώ σε παράβολο υπέρ του Δημοσίου, που μπορεί να αναπροσαρμόζεται.
"Εγκαίνια" από τους δικηγόρους
Απόφοιτοι κολλεγίων θα μπορούν σύντομα να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους απο τον ΔΟΑΤΑΠ. Πρώτοι που περιλαμβάνονται στο νέο καθεστώς οι απόφοιτοι νομικών σχολών σύμφωνα με την τροπολογία του Υπ. Δικαιοσύνης που εναρμονίζει το πλαίσιο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.Χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.
Μάλιστα, η αλλαγή ξεκίνησε ήδη από τους δικηγόρους, αφού σύμφωνα με τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η νομοθεσία θα εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και οι απόφοιτοι των νομικών σχολών θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους με τη διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να χρειάζεται η αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ.
Στη σειρά μηχανικοί, γιατροί και κλάδος οικονομικών
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, μετά τους δικηγόρους, σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά επαγγέλματα και άλλα. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων των κολεγίων θα γίνεται πλέον από τις επαγγελματικές ενώσεις, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος. Οι ενώσεις, λοιπόν, θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της διαδικασίας των εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr