Μια πιθανή μακροπρόθεσμη αντιστροφή στο EUR/USD δε συνεπάγεται επιδείνωση της εικόνας στην Ευρώπη.
Το παρακάτω μηνιαίο γράφημα της ισοτιμίας EUR/USD δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε δει την κορύφωση της ανοδικής κίνησης του ευρώ και πλέον θα μπορούσαμε να έχουμε αντιστροφή της τάσης. Η ισοτιμία έχει δοκιμάσει την αντίσταση της πτωτικής γραμμής τάσης, που υπάρχει από τα υψηλά του 2008. Το κλείσιμο του Μαρτίου προδίδει μια αδυναμία και οι πρώτες ημέρες του απριλίου είναι αρνητικές. Αν οι συνθήκες μιας αντιστροφής του ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί και η ισοτιμία αναζητήσει μια επιστροφή στον ΚΜΟ 200 ημερών, όπως κάνει ανά περιόδους, τότε η επόμενη κίνης για την ισοτιμία θα μπορούσε να οδηγήσει στα 1,2150. Ο ΚΜΟ 200 ημερών του γραφήματος είναι ο απλός, καθώς αυτός ανταοπκρίνεται καλύτερα στο μηνιαίο γράφημα.
Από θεμελιώδη σκοπιά, οι συνθήκες για μια πτώση του νομίσματος υπάρχουν. Η Fed συνεχίζει την απόσυρση του QE, μια ενέργεια η οποία είχε στοιχίσει σημαντικά στο δολάριο και την ίδια στιγμή η ΕΚΤ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο δικό της QE. Σε κάθε περίπτωση από το 2008 και μετά, όποια τράπεζα προέβη σε QE είδε το νόμισμά της να καταρρέει. Η πτώση του ευρώ λοιπόν δείχνει να έχει ξεκινήσει.
Αυτή τη φορά όμως, η πτώση του ευρώ δεν εκτιμούμε ότι θα συνοδευτεί και από πτώση των αγορών και αύξηση του ρίσκου στην Ευρωζώνη. Η εσκεμμένη πτώση του ενιαίου νομίσματος θα αρχίσει να στηρίζει τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, τα οποία ήδη χαρακτηρίζονται ως θετικά και αισιόδοξα. Επομένως η ενέργεια αυτή της ΕΚΤ θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή της Ευρωζώνης σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα ακόμα αποτέλεσμα του QE είναι πιθανό να είναι και το εξής: δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου που έχει το ευρώ στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ένα QE θα μπορούσε να μειώσει αισθητά το μέσο όρο διαπραγμάτευσης του ενιαίου νομίσματος ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια είναι μεταξύ 1,3300-1,3400.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr