Ειδικότερα, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, περί ενόχλησης του πρωθυπουργού με τη μη προφυλάκιση στελεχών της Χρυσής Αυγής και μετέπειτα παρέμβαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στις διώξεις. Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως εντολή του Αντώνη Σαμαρά από τις πρώτες ημέρες διώξεων ήταν να μην υπάρξει οιαδήποτε ανάμιξη της κυβέρνησης στο ανακριτικό και δικαστικό έργο, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους δικαίου. «Η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αν είχε οποιαδήποτε ανάμιξη» στις διώξεις της ΧΑ, εξήγησε ο κ. Αθανασίου.
Απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθούν οι κύριοι Δένδιας και Αθανασίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές πως δεν βλέπει οποιονδήποτε λόγο να παραιτηθεί, παραπέμποντας την όποια απόφαση στον πρωθυπουργό. Απέδωσε δε τις αντιδράσεις Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ σε απόπειρα «αποπροσανατολισμού» της κοινής γνώμης από τα τυχόν εγκλήματα της ΧΑ, και σε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις «ήττες» που έχει υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σχετικά με τα κίνητρα πίσω από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο-συνομιλίας, ο κ. Αθανασίου εκτίμησε πως ούτε ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν πίστευε ότι είχε βαρύτητα ό,τι ειπώθηκε. Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε προ πολλού να παραδώσει το υλικό στις Αρχές, ώστε να βελτιώσει τη θέση του και των συγκατηγορουμένων του.
Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, τα όσα αναφέρονται για τον ίδιο στο επίμαχο βίντεο "Δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως, αλλά πραγματικότητα, τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μύθευμα επίσης -και προκύπτει από τη στιχομυθία- ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος στη δήλωσή της παραίτησής του, υποστήριξε ότι όλα όσα ειπώθηκαν από τον ίδιο είχαν σκοπό να απαλλαγεί από τις πιέσεις που του απηύθυναν οι βουλευτές της ΧΑ κατηγορώντας τον ότι έχει συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους.
Α.Π: "Ανυπόστατα τα όσα λέγονται στο διάλογο Μπαλτάκου - Κασιδιάρη"
Με αφορμή το βίντεο με τις συνομιλίες του Παναγιώτη Μπαλτάκου και του Ηλία Κασιδιάρη, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε ανακοίνωση αναφέρει ότι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενήργησε σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν και τον νόμο.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά το χειρισμό της υποθέσεως της Χρυσής Αυγής ενήργησε με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν και τον νόμο, οποιαδήποτε δε άλλα διαλαμβάνονται στις δημοσιευθείσες στιχομυθίες είναι ανυπόστατα και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».
Τι λέει το Μαξίμου
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Μπαλτάκος κάποια στιγμή αυτονομήθηκε και έκανε προσωπική πολιτική εν αγνοία και σε βάρος του πρωθυπουργού που τον εμπιστεύθηκε.
Σημειώνουν δε ότι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου δεν είχε καμία δουλειά να συνομιλεί στο γραφείο του με υπό δίωξη στελέχη της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η ουσία της υπόθεσης, η σύλληψη και η παραπομπή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες είναι "δεμένη" και δεν αλλάζει από τις απόψεις του κ. Κασιδιάρη και του κ. Μπαλτάκου -είτε ισχύει ότι τις εξέφρασε κατόπιν πίεσης είτε συμπεριφερόταν σαν πολιτικός υπερασπιστής τους.
Όπως υπογραμμίζουν το βίντεο άλλωστε τραβήχτηκε τον Οκτώβριο, και από τότε ο φάκελος εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής εμπλουτίστηκε και στοιχειοθετήθηκε περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε καν να δει τον κ. Μπαλτάκο και του διεμήνυσε να υποβάλλει πάραυτα την παραίτησή του, ενώ ήταν στα γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού. Και μπορεί ο κ. Σαμαράς να μην έχει καμία σχέση με τις απόψεις του κ. Μπαλτάκου -άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που επεδίωξε το "ξερίζωμα" του φασιστικού φαινομένου - ωστόσο έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη αφού είχε τον είχε διορίσει στην θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.
"Είναι ένα παλιό πρόβλημα, η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει μια εθνική ανάγκη. Η κυβέρνηση διέπεται από ένα προγραμματικό πλαίσιο ανάμεσα σε δύο κόμματα", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστήριξε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος που πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν οι αναγκαίες ισορροπίες και εγγυήσεις μέσα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο πρέπει να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά με παλιά αρνητικά στερεότυπα. "Είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους Ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση", είπε χαρακτηριστικά. "Εκδηλώνουμε επισήμως τον θεσμικό σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς δεν δικαιούται να προσβάλει", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Στην υπόθεση παρενέβη με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Μπαλτάκου, η οποία χαρακτηρίζεται «οικογενειακή υπόθεση της δεξιάς», είναι «προφανείς» και η απομάκρυνση του ΓΓ του υπουργικού Συμβουλίου «δεν αρκεί». Επισημαίνει, δε, ότι το «κυρίαρχο διακύβευμα είναι η Δημοκρατία, γι' αυτό όπως τονίζει, είναι «επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr