Τέλος στο "ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν" φαίνεται πως βάζει το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, αναφορικά με την τύχη που θα έχουν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το χαρακτηριστικό οικιστικό συγκρότημα των Αμπελοκήπων, που αποτελεί "βραχνά" στα σχεδία ανάπλασης της περιοχής, με πολλές και ποικίλλες γνώμες να έχουν ακουστεί κατά καιρούς, θα μείνει τελικά στη θέση με απώτερο στόχο να αναδειχθεί ως σημαντικό μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής.
Τα προσφυγικά διαθέτουν 228 διαμερίσματα κι έχουν κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 2009, με απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας και του Kεντρικού Συμβουλίου Nεωτέρων Mνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας του σημερινού πρωθυπουργού κ. Aντώνη Σαμαρά. Πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίστηκε να ενταχθούν προς αξιοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με 168 συνολικά ακίνητα.Το ρυθμιστικό σχέδιο ορίζει τους όρους και τους κανόνες εκείνους, σύμφωνα με τους οποίους θα αξιοποιηθούν οι οκτώ πολυκατοικίες, που εδώ και εδώ και λίγες εβδομάδες ανήκουν στα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και ουσιαστικά καθορίζει τις χρήσεις και τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχουν οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ανάπλασης της Αλεξάνδρας στοχεύει στην επανάχρηση και αξιοποίηση του συγκροτήματος χωρίς αλλοίωση της μορφολογίας τους με χρήσεις κατοικίας, υπηρεσιών πολιτισμού, εκπαίδευσης, διαμονής και φιλοξενίας ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και η αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου μεταξύ των κτιρίων με την απομάκρυνση της άτυπης στάθμευσης, την φύτευση και την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο οικολογικών διαδρόμων μεταξύ Λυκαβηττού και Τουρκοβουνίων.
Τα σχέδια για Ελληνικό και παράκτιο μέτωπο
Το σχέδιο του ρυθμιστικού δόθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη μαζί με το ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη και προβλέπει επίσης, τη διπλή ανάπλαση του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου.
Στο παράκτιο μέτωπο, δίνει βάρος στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου μαζί με την ολυμπιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά σημειώνοντας ότι δημιουργείται “ένας μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας” στον οποίο θα συνυπάρξουν οικονομικές, περιβαλλοντικές και καινοτομικές χρήσεις δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επιπλέον, προβλέπεται για την περιοχή η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων που θα αποτελέσει τον πυρήνα σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr