Η ζήτηση για ομόλογα μιας χώρας καθορίζεται από πολλές παραμέτρους, αλλά μια από τις σημαντικότερες είναι και οι μελλοντικές εκτιμήσεις για την πορεία της αντίστοιχης οικονομίας.
Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να υποθέσει κάποιος ότι η πορεία των επιτοκίων είναι παράλληλη με την πορεία του ΑΕΠ. Όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, έτσι ακριβώς είναι.
Το παραπάνω γράφημα δείχνει την πορεία των επιτοκίων του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου και του αμερικανικού ΑΕΠ από το 1957 μέχρι και σήμερα. Ο στόχος της μελέτης της σχέσης μεταξύ επιτοκίων και ΑΕΠ, είναι να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα για το μέλλον.
Ας ξεκινήσουμε από την εμφανή πολύ στενή θετική συσχέτιση που φαίνεται και στο γράφημα. Η συσχέτιση αυτή είναι απολύτως λογική και εμπεριέχει και οικονομική ερμηνεία. Καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται, η Fed (και κάθε άλλη κεντρική τράπεζα) αυξάνει τα επιτόκια για να αποφύγει την «υπερθέρμανση» της οικονομίας και να αποτρέψει τη δημιουργία κάποιας φούσκας, αλλά και την έντονη άνοδο του πληθωρισμού. Αντιθέτως, αν το ΑΕΠ παρουσιάζει μείωση, η Fed (και άλλες κεντρικές τράπεζες) μειώνουν τα επιτόκια για να στηρίξουν την οικονομία.
Ένα άλλο στοιχείο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι υπάρχουν δυο εντελώς διαφορετικοί οικονονομικοί κύκλοι. Ο πρώτος που φτάνει περίπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και χαρακτηρίζεται από αύξηση του ΑΕΠ και των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων και ο δεύτερος που διαρκεί μέχρι σήμερα και δείχνει τη σταθερή πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ αλλά και των αποδόσεων των ομολόγων. Σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου είδαμε μεγάλα χρηματιστηριακά ράλι και μεγάλα κραχ.
Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών μακροπρόθεσμα αναμένεται να έχουμε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βραχυπρόθεσμα χρειάζεται να παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη αυτής της σχέσης καθώς η άνοδος του ΑΕΠ θα μπορούσε να φέρει άνοδο των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων (περιορισμένης δυναμικής) και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ισοτιμίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr